Milliardbøde til voks-mafia

EU uddeler kæmpebøde til ni olie- og kemikalieselskaber, der har samarbejdet om at skrue prisen op på det vigtige stof paraffin-voks. Shell stak de andre selskaber og undgår en bøde.

Paraffin er et vigtigt stof. En slags voks, som bruges i en lang række produkter blandt andet til at forsejle skorpen på ost. (Foto: Birthe Juul Mathiasen- DR Syd)

EU-Kommissionen har udstedt en kæmpebøde på 676 millioner Euro (5,1 milliarder kroner) til ni olie- og kemikalieselskaber, der har samarbejdet om at skrue prisen op på det vigtige stof paraffin. Shell stak de andre selskaber og undgår en bøde.

Paraffin er en slags voks, der bliver lavet af råolie og som blandt andet bruges i plast, stearinlys, osteskorper, bildæk og tyggegummi. Bøden på 5,1 milliarder kroner til paraffin-mafien er den fjerde største kartelsag i EU's historie.

- Firmaerne vidste, hvad de gjorde, og de vidste, at det ikke var i orden. Der er højst sandsynligt ikke en eneste husholdning i Europa, der ikke er blevet påvirket af paraffin-kartellet, siger EU's konkurrencekommissær Neelie Kroes.

Shell stak de andre og går fri

Olieselskabet Shell indgik også i kartellet, der har fået navnet: Den blå salon. Men oliegiganten undgik en bøde på 716 millioner kroner ved at stikke de andre selskaber og samarbejde med EU.

I 13 år, fra 1992 til 2005, pressede de ti selskaber prisen op på paraffin, der bliver brugt i en lang række produkter.

Lederen af det illegale kartel var ifølge EU det tysk/sydafrikanske selskab Sasol, der alene har fået en bøde på 2,4 milliarder kroner.

De øvrige selskaber i kartellet var ENI, Exxon Mobile, Hansen & Rosenthal, Tudapetrol, MOL, Repsol, RWE og Total.

Det er den fjerdestørste bøde, som EU-Kommissionen har givet en sektor. Sidste år blev elevatorselskaber tilsammen tildelt den hidtil højeste bøde på 7,4 milliarder kroner.

Facebook
Twitter