Det er beskrevet som kronen på værket i en ny bydel i København. På 55.000 kvadratmeter skal ’Redmolen’ i Nordhavn rumme hotel, kontorer og boliger.
Men inden prestigeprojektet til 2,6 milliarder kroner er kommet i gang, har bygherren, landets største pensionsselskab, PFA, slået bremserne i og politianmeldt byggefirmaerne V2C og WR Entreprise.
PFA har nemlig fundet ud af, at pensionsselskabets egen rådgiver, V2C, har forsøgt at få entreprenører på projektet til at bestikke sig ved at kræve såkaldt returkommission.
- PFA har været udsat for et forsøg på bedrageri. Det er et forsøg, hvor en rådgiver og en underentreprenør har indgået nogle ulovlige aftaler og har forsøgt at bedrage PFA, siger ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn.
Han understreger, at sagen ikke har givet PFA et økonomisk tab.
Pihl whistleblowede første gang
PFA hyrede i august 2019 konsulentfirmaet V2C som rådgiver på projektet. Her fik V2C til opgave at finde de entreprenører, der skulle udføre selve byggeriet.
Til en del af projektet kaldet 'Spidsen' var entreprenørfirmaet Pihl en mulig samarbejdspartner.
Kontrakten, som Pihl blev stillet i udsigt af V2C, havde en værdi på mere end 700 millioner kroner.
Men i oktober sidste år blev bestyrelsesformanden i Pihl, Jesper Koefoed, kontaktet af V2C og afkrævet returkommission, som er en type bestikkelse, hvor en entreprenør betaler en rådgiver penge for at få tildelt en kontrakt.
Og det er ulovligt.
- Jeg afviste et rådgiverfirmas ønske om at modtage betaling for, at vi kunne opnå en byggeopgave. Jeg valgte herefter at kontakte PFA, da en sådan betaling kunne medvirke til at bedrage PFA, lyder det i dag fra Jesper Koefoed.
Forslaget fra V2C bestod i, at Pihl uden PFA's viden skulle betale returkommission, hvis de fik den attraktive kontrakt, der har en værdi på mere end 700 millioner.
V2C oplyser til DR, at en medejer i selskabet blev fritstillet, efter forsøget på bestikkelse blev opdaget i oktober.
Politiet henvender sig
Men sagen om returkommission på Redmolen-projektet stopper ikke her.
Den 6. februar blev PFA kontaktet af Københavns Politi, da de af en whistleblower blev gjort opmærksom på nogle forhold på projekt Redmolen, som ikke var i PFA's interesser.
Blandt andet fortalte politiet, at der på en anden af entrepriserne på Redmolen var indgået en hemmeligholdt samarbejdsaftale mellem V2C og entreprenøren WR Entreprise.
En samarbejdsaftale, som DR Nyheder er i besiddelse af.
I aftalen kan man læse, at WR Entreprise skal betale seks millioner kroner til V2C i et "projekttilvejebringelsesfee".
Betalingen til V2C blev udløst, hvis WR Entreprise "opnår projektaftale", som det fremgår af aftalen.
Denne del af Redmolen-projektet havde en værdi på cirka 700 millioner kroner.
Professor i selskabsret på CBS Søren Friis Hansen har læst samarbejdsaftalen. Han er ikke i tvivl om, at der er tale om returkommission.
- Det er min vurdering, at denne ydelse på de seks millioner kroner er returkommission. Det er en slags bestikkelse, der er omfattet af straffeloven, det er strafbart, siger Søren Friis Hansen, som dog henviser til, at det ikke er ham, men domstolene, der dømmer her i landet.
Erkender returkommission
V2C's ejer og direktør, Peer Kisbye, erkender via sin advokat, at der er foregået returkommission mellem V2C og WR Entreprise. Men han henviser til den nu tidligere medejer Lars Blaaberg, der blev fritstillet i oktober, og som ifølge Peer Kisbye bærer skylden.
Det til trods for at også Peer Kisbyes navn står i kontrakten.
- Der er opnået returkommission, fordi penge kom fra WR Entreprise. Men det var uden Peer Kisbyes viden. Han har gjort, hvad han kunne, og Lars Blaaberg blev fritstillet i oktober, siger advokat for V2C Bjarke Vejby.
Efter aftalen mellem V2C og WR Entreprise er blevet kendt for PFA, har pensionsselskabet fyret og politianmeldt de to byggeselskaber.
- V2C har taget til efterretning, at PFA har ophævet kontrakten. Det er jo returkommission, som på det tidspunkt, den bliver opnået, er opnået af en medarbejder, der var medejer af firmaet. Og det er der ikke noget at gøre ved, siger Bjarke Vejby.
Lars Blaaberg ønsker ikke at give interview. Han henviser til, at sagen ligger hos politiet. Københavns Politi bekræfter, at sagen efterforskes.
Kalder det lån
Stifter og direktør for WR Entreprise, Willy Rasmussen, fortæller til DR, at han ikke har kendskab til en samarbejdsaftale mellem hans selskab og V2C.
Af aftalen fremgår det, at WR Entreprise i første omgang skulle overføre to millioner kroner til V2C. De penge er overført, men der har ikke været tale om returkommission, men om et lån, lyder forklaringen fra Willy Rasmussen:
- Jeg blev kontaktet af et nødlidende firma, og derfor gav jeg dem et lån. Jeg har aldrig hørt om nogen samarbejdsaftale, siger Willy Rasmussen.
Men V2C anser jo selv det her for returkommission. Så hvordan kan du se det som et lån?
- Ja, det beklager jeg, og det kan jeg slet ikke forstå. Det er et lån. Jeg har et lånedokument med manden (Lars Blaaberg, red.). Man kan tolke alt muligt. Jeg er meget ked af det, hvis det bliver tolket sådan. Jeg har ikke andet at sige, siger Willy Rasmussen til DR.
DR har flere gange efterspurgt dokumentation for et lånedokument. Willy Rasmussen har ved artiklens udgivelse fortsat ikke fremsendt dokumentation.