Milliardbyggeri i København ramt af skandale: Nu er den første dom faldet

En tidligere medejer af byggefirma skal mere end et år i fængsel for bestikkelse.

En tidligere medejer i byggefirmaet V2C skal i fængsel for bestikkelse.

Det første punktum i bestikkelsessagen om det milliarddyre byggeprojekt Redmolen i Nordhavn er netop sat.

Det oplyser Københavns Byret.

Den tidligere medejer i det nu konkursramte byggefirma V2C Lars Blaaberg får et års og tre måneders ubetinget fængsel for at have lavet en aftale om at modtage i alt seks millioner kroner i bestikkelse - såkaldt returkommission.

Han og firmaet V2C nåede dog kun at modtage to millioner kroner.

Lars Blaaberg havde i forvejen tilstået, hvorfor sagen løb i en enkelt retsdag i sidste uge.

Selv om senioranklager Michael Bo Hansen fra Københavns Politi havde plæderet for mellem halvandet og 2,5 års ubetinget fængsel, så er han tilfreds med dommen mod Lars Blaaberg.

- Dommeren lagde vægt på, at der var tale om en tilståelsessag, så han fik lidt rabat. Han har sammenlignet med økonomisk kriminalitet generelt for at finde et passende strafniveau, siger senioranklageren, der kalder sagen 'et helt uprøvet retsområde'.

Den dømtes forsvarer, Kurt Bardeleben, havde plæderet for maksimalt et års betinget fængsel - alternativt samfundstjeneste.

DR Nyheder har været i kontakt med forsvareren for en kommentar til sagen. Han har lovet et vende tilbage, når han har talt med sin klient.

Herunder kan du se, hvordan den formodede svindel foregik:

Projekt til 2,6 milliarder kroner

Redmolen var beskrevet som kronen på værket i en ny bydel i København. På 55.000 kvadratmeter skal prestigebyggeriet i Nordhavn rumme hotel, kontorer og boliger.

Men i marts kunne DR afsløre, at alt langt fra gik som planlagt.

Inden projektet til 2,6 milliarder kroner kom i gang, havde bygherren, landets største pensionsselskab, PFA, slået bremserne i og politianmeldt byggefirmaerne V2C og WR Entreprise.

I februar blev PFA kontaktet af Københavns Politi, der blandt andet fortalte, at der var indgået en hemmeligholdt samarbejdsaftale mellem V2C og entreprenøren WR Entreprise.

DR Nyheder kom i besiddelse af samarbejdsaftalen, hvor man kan læse, at WR Entreprise skal betale seks millioner kroner til V2C i et "projekttilvejebringelsesfee".

Denne del af Redmolen-projektet havde en værdi på cirka 700 millioner kroner.

Betalingen til V2C blev udløst, hvis WR Entreprise "opnår projektaftale", som det fremgår af aftalen.

Med andre ord: PFA mente, at de var snydt af deres egne rådgiver V2C, der havde fået penge under bordet uden PFA's vidende af WR Entreprise, der hermed ville blive entreprenør på projektet.

Professor i selskabsret på CBS Søren Friis Hansen var helt klar i mælet, efter at han havde læst aftalen.

- Det er min vurdering, at denne ydelse på de seks millioner kroner er returkommission. Det er en slags bestikkelse, der er omfattet af straffeloven, det er strafbart, sagde Søren Friis Hansen, som dog henviste til, at det ikke er ham, men domstolene, der dømmer her i landet.

Herunder kan du læse om forløbet omkring Redmolen.

Tre sager venter

Nu er der så kommet en domstols ord for, at der var tale om bestikkelse. Sagen er dog blot den første af i alt fire mulige retssager.

En anden tidligere medejer af V2C Peer Kisbye er også sigtet for bestikkelse. Han nægter sig skyldig, har han tidligere fortalt via sin advokat.

Det samme er WR Entreprises ejer og direktør, Willy Rasmussen, som altså ifølge anklagemyndigheden skulle have aftalt at betale seks millioner kroner til V2C.

Han har tidligere fortalt, at en overførsel på to millioner kroner til V2C skulle forstås som et lån til V2C, som ifølge entreprenøren var nødlidende på tidspunktet for overførslen.

Og endelig er en advokat, der tidligere var ansat i et af landets største advokatfirmaer, sigtet for at have udarbejdet aftalen.

Advokaten er omfattet af navneforbud, hvorfor DR Nyheder ikke kan komme nærmere ind på hans identitet.

Ifølge vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Peter Reisz forventer man snart at færdiggøre efterforskningen.

- Efterforskningen er så belyst, som vi kan lige pt. Så må det være op til retssagen, hvad der kommer til at ske. Det er vigtigt, at vi holder byggebranchen ren, så dem, der arbejder efter reglerne, også kan få tilbud om projekter, siger han.

Ifølge senioranklager Michael Bo Hansen fortæller, at man først skal tage stilling til de øvrige sager, når de lander på anklagemyndighedens bord.

- Men det er klart, at når der er tale om en sag om bestikkelse, så er det oplagt, at der som udgangspunkt ikke kun er én, der er involveret. Hvorvidt det kan bevises, at har vidst hvilke aftaler, de har indgået, må den videre efterforskning føre frem til, siger han.

Måtte dreje nøglen om

Sagen har også haft et andet bittert efterspil for byggefirmaet V2C, der i august måtte dreje nøglen.

- Det er med stort vemod, at vi i V2C ser os nødsaget til at informere vores trofaste kunder, gode samarbejdspartnere og netværk om, at V2C desværre ikke er i stand til at fortsætte driften.

- I V2C er vi alle dybt berørte af situationen, og vi takker for opbakningen og tilliden til vores unikke ydelser, kompetencer og medarbejdere, lød det dengang.

PFA Ejendomme har siden skandalen kom frem valgt at skifte navnet. Derfor hedder det ikke længere Redmolen, men Nordø.

Kommentar fra anklager og efterforskningsleder tilføjet 14.40.