Milliarder i hjælp på vej til danskerne - se hovedpunkterne her

Et bredt flertal er enig om stor hjælpepakke denne vinter.

En stor del af Folketinget står bag ny aftale om vinterhjælp. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

De fleste danskere har helt givet lommesmerter lige nu, og de ser kun ud til at blive værre og værre, som temperaturnålen daler, og mørket så småt begynder at krybe ind af persiennerne før aftensmaden.

Både priserne på el og naturgas er nemlig på himmelflugt, og derfor har et bredt flertal i Folketinget besluttet at sætte et stempel på en politisk aftale, der er døbt 'vinterhjælp', og som skal hjælpe danskerne med milliarder af kroner.

- I nat er det lykkedes at lave en meget bred politisk aftale, der giver en håndsrækning i en svær tid, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

I aftalen er der flere delelementer, som skal få danskerne igennem den mørke tid med en ekstra økonomisk indsprøjtning. Samlet bruges der lige over fem milliarder kroner, og aftalen er ifølge Finansministeriet fuldt finansieret.

Først og fremmest er partierne - som inkluderer hele Folketinget på nær DF, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Frie Grønne - blevet enige om at give hundredtusindvis af danskere mulighed for at indefryse deres varmeregning denne vinter.

Det betyder konkret, at hvis prisen på el, gas eller fjernvarme kommer over den pris, der var i efteråret sidste år, så kan man udskyde den resterende betaling og afdrage den over tid.

Ordningen skal gælde det næste år, og man har fem år til at betale sin gæld tilbage til staten med en rente på to procent.

Det vil altså sige, at hvis en familie denne vinter står til at bruge 2.000 kroner mere om måneden - for eksempel kan den samlede regning stige til 4.000 kroner - så kan de nøjes med at betale de 2.000 kroner denne vinter.

De resterende 2.000 kroner om måneden kan de så afdrage til staten de fire år til en rente på to procent. Regningen bliver altså ikke mindre - regningen bliver udelukkende udskudt - og det er frivilligt, om man vil være en del af ordningen.

Desuden vil der også komme en lignende låneordning fra virksomheder. Virksomheder kan dog højst indefryse for 15 millioner kroner el og gas og for 3,75 millioner kroner fjernvarme. De vil få fire år til at afdrage pengene og skal betale en årlig rente på 4,4 procent.

Dette forslag er kommet fra regeringen og er ikke det eneste, der er på det politiske tapet i dag.

Sænkelse af elafgift kan spare familie 1.700 kroner

I aftalen er der også tiltag, der kan spare danskerne penge til vinter. Partierne er nemlig enige om at sænke elafgiften i den første halvdel af 2023 til EU's minimumindsats på 0,8 øre. Det er sænkning fra 69,7 øre.

Hvis du ikke er ekspert i at læse en elregning, som jo også nærmest kræver en doktorgrad i økonomi, så er det måske svært at gennemskue, hvad ovenstående betyder.

Men der er faktisk tale om et anseeligt beløb.

En familie bruger cirka 2.000 kilowatt-timer i det første halvår, så der vil cirka være tale om en besparelse på 1.700 kroner - eller små 300 kroner om måneden.

- Det er godt, og det er vigtigt. Det vil hjælpe alle danskerne, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der har været bannerfører for at sænke afgiften til EU's minimum.

Sænkelsen af elafgiften vil give statskassen 3,5 millliarder kroner mindre i afgifter.

Endelig vil børnefamilier også få en ekstra hjælpende hånd med en midlertidig forhøjelse af børnechecken på 660 kroner i januar 2023.

Alle med børn vil få den forhøjede ydelse, og der vil derfor ikke være et loft, som der har været diskuteret under forhandlingerne.

Elementerne i aftalen skal hastebehandles, og det forventes, at de bliver vedtaget i Folketinget i næste uge.