Milliardsvindel: Skat hyrede ekstra folk til at udbetale udbytteskat

Der måtte hentes ekstra folk ind for at holde trit med den voksende bunke af falske anmodninger om tilbagebetaling af udbytteskat.

Mindst 9,1 milliarder kroner er overført fra Danmark til udenlandske konti på grundlag af falske anmodninger om refusion af udbytteskat. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Fra 2012 til sommeren 2015 modtog Skat tusindvis af falske anmodninger om tilbagebetaling af udbytteskat, som blindt blev godkendt af Skat og udbetalt til konti i udlandet.

Og på gårsdagens samråd om udbytteskattesagen fortalte skatteminister Karsten Lauritzen (V), at Skat i sommeren 2015 havde så travlt med at udbetale skattekroner til formodede svindlere, at der måtte hives ekstra folk ind:

- I den interne revisionsrapport kan man se, at Skat var i gang med at ansætte nye medarbejdere til at håndtere de mange refusionsanmodninger, der kom ind, sagde Karsten Lauritzen.

Fra 2012 og frem til august 2015 har Skat overført mindst 9,1 milliarder kroner til udenlandske svindlere. Beløbet ventes at stige yderligere, når Skat inden længe har været igennem bunken af falske anmodninger.

Karsten Lauritzen erkendte på samrådet, at Skats reaktion på de mange falske anmodninger måske var lige lovligt serviceorienteret:

- Man har nok haft for meget fokus på at servicere kunden - altså dem, der skulle have udbetalt refusionen retsmæssigt, og for lidt fokus på kontroldelen, sagde han.

Trine Bramsen, der er medlem af Skatteudvalget for Socialdemokraterne, konstaterede på samrådet:

- Jeg ved ikke, om man skal grine eller græde, når ministeren siger, at grunden til, at man overså den her fejl, var, at man var i gang med at få mere personale til at kunne udbetale refusion, sagde hun.

I dag siger hun:

- Jeg synes, det er bekymrende, at Skat bruger tid og energi på at ansætte folk i stedet for at undersøge, hvorfor de her udbetalinger eksploderer.

- Alle alarmklokker burde have ringet, når udbetalingerne stiger så voldsomt, og presset øges så meget, at man er nødt til at ansætte nye medarbejdere.

Det bekymrer hende også på et mere generelt plan, at det var en meddelelse fra en britisk bank, der undrede sig over de store udbetalinger fra den danske stat, som gjorde, at Skat blev opmærksom på svindelnummeret.

- Hvis det er tip udefra, der afgør, om Skat opdager uregelmæssigheder eller stigninger i udbetalinger på den måde, så er det da et problem, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter