Milliardunderskud: Kopiprodukter og omstruktureringer presser Lundbeck

Nedskrivninger på produktrettigheder og omstrukturering koster dyrt for medicinalvirksomheden Lundbeck.

Omsætningen for Lundbecks antidepressiv Cipralix faldt 44 procent i 2015 svarende til et omsætningstab på omkring to milliarder kroner i forhold til 2014. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Det var på forhånd ventet at Lundbeck ville slutte 2015 med et gigantisk underskud. De forventninger levede den danske medicinalvirksomhed dog ikke helt op til.

Heldigvis, kan man sige.

Resultatet for 2015 sluttede således på minus 5,7 milliarder kroner efter skat, viser årsregnskabet.

Lundbeck havde selv forventet et underskud på 6,8 milliarder kroner.

- Vi er tilfredse med at levere finansielle resultater for 2015, som er bedre end forventet. Derudover glæder vi os især over fremgangen i vores restruktureringsprogram, som allerede har forbedret vores profitabilitet og vil fortsætte med at gøre det, siger Kåre Schultz, siger Kåre Schultz, administrerende direktør for Lundbeck.

Medicinalvirksomheden nedskrev allerede i andet kvartal produktrettigheder for 4,8 milliarder kroner, og i fjerde kvartal af 2015 må Lundbeck føje 200 millioner kroner til den pulje, som dermed når op på fem milliarder.

Det er primært Lundbecks medikament Rexulti, som bruges til behandling af svær depression og skizofreni, der koster dyrt i regnskabet ved ikke leve op til den værdi, der tidligere blev anslået.

Og selv om dollarkursudviklingen har hjulpet Lundbeck til stor fremgang i deres amerikanske forretning, så førte kopikonkurrenec til tilbagegang i særligt Europa.

I forbindelse med nedskrivningerne annoncerede Lundbeck samtidig en massiv sparerunde, som selskabet fortsat regner med vil koste 1000 stillinger. Omkostningerne til sparerunden er omkring 1,8 milliarder kroner, der blev bogført i tredje kvartal.