Millioner af briter har ødelæggende gæld

En ny rapport viser, at millioner af briter lever med så meget gæld, at det er ødelæggende for deres økonomi.

Flere millioner briter lever i ekstrem gæld, og har svært ved at nedbringe den. (© Colourbox)

Problemet med privates gæld i Storbritannien er større end antaget. Det viser en ny rapport ifølge avisen The Guardian.

Rapporten, der er udarbejdet af TUC, en samling af fagforeninger, viser, at 1,6 millioner husholdninger i Storbritannien lever i det, der beskrives som "ekstrem gæld"

- Mere end en million familier med en indkomst under 260.000 kroner om året lever i ekstrem gæld og stagnationen i lønningerne gør problemet værre, skriver rapporten ifølge The Guardian.

Gæld stiger

Rapportens konklusioner strider imod de officielle tal, der viser, at briterne nedbringer deres gæld. Det er i hvert fald ikke tilfældet for de fattigste.

Mængden af såkaldt usikret gæld, der dækker over eksempelvis forbrugslån, kreditkort og billån, steg ifølge rapporten med 48 milliarder pund, 415 milliarder kroner, til 353 milliarder pund fra 2012 til 2015.

Svært at komme af med gæld

Det er samtidigt blevet sværere for briterne af afdrage på gælden. Rapporten viser, at 3,2 millioner husholdninger bruger mere end 25 procent af husstandens samlede indtjening på at afdrage på gæld.

1,6 millioner husholdninger bruger mere end 40 procent.

Det svarer til, at andelen af husholdninger i ekstrem gæld er blevet næsten fordoblet siden 2014, og nu er på ni procent af alle husstande i Storbritannien.

Konklusionerne i rapporten bakkes i The Guardian op af flere organisationer, der arbejder med at hjælpe folk med gæld.

- Hver uge ser vi tusinder af husstande, der kæmper med at følge med deres nødvendige regninger og afdrag. Når budgettet allerede er stramt, kan selv små regninger skubbe folk ud i problemer, siger talsmand for StepChange, der er en af de organisationer, som arbejder med at hjælpe gældsramte briter, til den britiske avis.

/ritzau/