Millioner af friske fisk ender som fiskemel

Sidste år endte 1,5 millioner kilo friske rødspætter og andre spisefisk som fiskemel og minkfoder på grund af prisaftaler. Idiotisk, lyder kritikken.

(© colourbox)

Millioner af friskfangede danske spisefisk som rødspætter, torsk og kuller ender som fiskemel eller minkfoder, fordi fiskerne ikke kan sælge dem til den mindstepris, som de sammen med EU har fastsat.

Sidste år blev 1.452.273 kilo friskfanget spisefisk således overhældt med farve og kørt til fiskemelsfabrikkerne. Det er en stigning på næsten 392 procent i forhold til året før, viser tal fra Danske Fiskeres Producent Organisation (DFPO).

- Det virker jo fuldstændig som galimatias. Det ville være en god ide at omgås de spiselige ressourcer med en vis respekt, for de skal jo reproducere sig selv. Det er jo ikke bare en økonomisk størrelse, siger Jan Krag Jacobsen, der er præsident i Det Danske Gastronomiske Akademi, som arbejder for at fremme madkulturen i Danmark.

EU støtter opkøb

Mindsteprisen på fisk skal sikre fiskerne en minimumsindtægt på auktionerne. Hvis ingen vil give den, køber fiskernes egen organisation fiskene til mindsteprisen. Det får de støtte til fra EU. Fiskene bliver derefter overhældt med farve, så de ikke kan spises, og derefter går turen til fiskemelsfabrikken.

Det var især rødspætter, der sidste år fik den skæbne. Over en million kilo rødspætter - svarende til omkring hver tolvte rødspætte - blev således overhældt med farve og solgt til fiskemelsfabrikker eller minkfoderproducenter.

- Det er en situation, vi ikke bryder os om. Jeg synes det er spild, og jeg synes det er træls, siger Niels Wichmann, der er adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening og DFPO.

Fiskere: Umuligt at sætte prisen ned

Ifølge foreningen er det især billige fisk fra Asien, der har presset rødspætterne ud.

- Hvis du går ind i et supermarked, så ligger der stakkevis af pangasius fra Vietnam til ingen penge. Det er sådan nogle ting, der spiller ind, siger Niels Wichmann, der afviser, at fiskerne kan sætte mindsteprisen ned.

- Hvis prisen bliver for lav, så kan fiskeren simpelthen ikke leve af det. Det vil specielt gå ud over de små fiskere, siger Niels Wichmann og henviser til, at fiskerne i snit fik knap 10 kroner pr. kilo rødspætter sidste år.

Vil ikke fange færre fisk

De seneste tal viser, at udviklingen fortsætter i år. I årets første kvartal blev 411.752 kilo friske fisk - langt de fleste var rødspætter - overhældt med farve og lavet til fiskemel. Det er en stigning på 131 procent i forhold til første kvartal i 2009.

Men selvom der tilsyneladende ikke er købere til fiskene for tiden, har fiskerne ifølge Fiskeriforeningen ikke tænkt sig at fange færre fisk.

- Hvis vi gør det, så risikerer vi at vores kvoter bliver sat ned, fordi vi ikke fanger den.

Det lyder jo ret absurd?

- Ja, der er meget i EU's fiskeripolitik, der er absurd, siger Niels Wichmann, adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening.

Kritiker: Helt idiotisk

Situationen med de mange millioner friske fisk, der ender som fiskemel og minkfoder mødes med hovedrysten fra Det Danske Gastronomiske Akademi.

- Man kan komme med masser af paragraffer, men bundlinjen er jo, at en meget værdifuld ressource fra naturen bliver behandlet helt idiotisk, siger Jan Krag Jacobsen, der er præsident i Det Danske Gastronomiske Akademi.

Fiskernes organisation kunne godt vælge at fryse de overskydende fisk ned og sælge dem til føde på et senere tidspunkt i stedet for at sælge dem til fiskemelsfabrikkerne. Men den mulighed har fiskerne valgt ikke at bruge af frygt for faldende priser.

- De presser jo så prisen, når de kommer på markedet igen, i forhold til de friske fisk, der er på markedet på det tidspunkt, siger Niels Wichmann, adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening.