Mina har brugt sit coronalån på tøj, støvler og stiletter: 'Jeg ved godt, det ikke holder i længden'

Mina Azzam har på halvandet år taget SU-lån for cirka 200.000 kroner.

Det var en glædelig nyhed for den 23-årige sygeplejerskestuderende Mina Azzam, da et enigt folketing i marts sidste år besluttede, at der under coronakrisen skulle skrues markant op for lånemulighederne for danske studerende.

Mange studerende havde under coronakrisen mistet studiejobbet, og derfor løftede politikerne loftet for det månedlige SU-lån fra 3.200 kroner til næsten 10.000 kroner.

- Jeg kan huske, at jeg læste om det og tænkte, at det var fedt, fordi mit forbrug på det tidspunkt var vokset meget, især da coronakrisen kom, siger Mina Azzam.

Mina udnyttede muligheden og skruede SU-lånet op på maks.

Dermed tog hendes månedlige rådighedsbeløb et hop fra omkring 3.500 kroner til over 13.000 kroner hver måned. Og godt et år senere har hun lånt omkring 200.000 kroner af staten.

Men pengene er hverken gået til husleje, aktier eller til at skaffe mad på bordet til hende og hendes børn.

- Størstedelen af pengene har jeg brugt på shopping; tøj, sko og dyre ting, siger hun.

Foran Mina Azzam ligger nogle af de luksusting, hun har lånt penge af staten til at købe:

- Her er en Alberto Audenino-kjole til 3.600 kroner, som jeg ikke har fået brugt. Og her er to sæt støvler til 600 kroner stykket, som jeg heller aldrig har fået brugt. Og her er en læderjakke til 3.800 kroner, som jeg har købt for mit lån, siger Mina Azzam.

Tanken med det her lån er jo at hjælpe dig gennem krisen, fordi du har mistet dit job. Du har brugt pengene på shopping. Er det ikke at misbruge ordningen?

- Jeg vil ikke sige, at jeg har misbrugt ordningen. Jeg vil mere sige, at jeg har misbrugt mig selv på den måde, fordi jeg ikke har respekteret pengene. Jeg har ikke brugt dem fornuftigt, og derfor har jeg misbrugt og skuffet mig selv, siger Mina Azzam, der dog glæder sig over, at det er staten og ikke kviklånselskaber, hun nu skylder 200.000 kroner.

- Hvis jeg ikke havde kunnet forhøje mit SU-lån, havde jeg helt sikkert taget et andet forbrugslån med meget høje renter, siger Mina Azzam.

Studerende har taget coronalån for fire milliarder kroner

Mina Azzam er en af de over 56.000 studerende, som har valgt at benytte sig af det forhøjede SU-lån under coronakrisen. Langt de fleste har lige som Mina lånt det maksimale løb.

I alt har de studerende forgældet sig med ekstra omkring fire milliarder kroner på den forhøjede SU-ordning.

- Det betyder jo rigtig meget for en studerende. I gennemsnit drejer det her sig om 80-90.000 kroner ekstra på 14 måneder per studerende. Hvis vi siger, at de afdrager 2.000 kroner om måneden på deres SU-gæld. Så tager det altså fire år at komme ud af den gæld, siger Peter Thomsen, der er finansiel rådgiver ved Pengerådgivning.dk.

Han advarer mod at tage lånet, hvis pengene bliver brugt på forbrug.

- Man skal overveje, hvad man bruger pengene på. For der er ikke noget galt med at tage et SU-lån, hvis man bruger pengene på at få mad på bordet og sikre familiens eksistens.

- Men det er jo sådan med gæld, at der er en regning, der skal betales. Så hvis man bruger lånet på forbrug nu, så fratager man sig selv nogle muligheder for fremtiden, siger Peter Thomsen.

Udgifter for 22.000 kroner om måneden

DR har inviteret Peter Thomsen til at gennemgå Mina Azzams økonomi. Mina Azzam vurderer selv, at hun bruger mellem 8.000 og 10.000 kroner om måneden på forbrug.

- Jeg har nok mere brugt penge på nice to have end need to have. Så jeg må sige, at jeg er meget bekymret for, hvad Peter finder ud af, siger Mina Azzam.

- Jeg kan huske, at jeg læste om det (den forhøjede lånemulighed, red.) og tænkte, at det var fedt, fordi mit forbrug på det tidspunkt var vokset meget, især da coronakrisen kom, siger Mina Azzam. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)

En gennemgang af Mina Azzams økonomi skal vise, hvor hun eventuelt kan spare, så gælden ikke vokser hende op over begge ører.

- Jeg vil kigge på dine indtægter og på, hvad du har af faste udgifter, og ud fra det kan vi udlede, hvor mange penge du har brugt. Hvad der er basale, nødvendige ting og knap så nødvendige, hvad er havregryn, og hvad er guzzi, siger Peter Thomsen.

Og hurtigt kan Peter Thomsen konstatere, at en stor del af Mina Azzams økonomi er baseret på gæld.

Blandt andet har hun forbrugslån for over 50.000 kroner. Men den klart største långiver er den danske stat, som hun har lånt over 200.000 kroner af siden januar 2020.

- Du skylder over 200.000 til SU-styrelsen, og du har stadig væk et år tilbage, så der er stadig en regning, der skal betales. Alene i 2021 har du fået udbetalt 100.000 kroner i SU-lån, så fortsatte du på den måde, så ville du have en gæld på 300.000 kroner, siger Peter Thomsen til Mina Azzam.

- Og 200.000 kroner. Det svarer faktisk til en udbetaling på en bolig til fire millioner kroner, fortsætter han.

I alt har Mina Azzam udgifter hver måned for cirka 22.000 kroner. Men hun har også en del indtægter fra blandt andet børnepenge,

- 22.000 kroner er en stor månedlig udgift som studerende, men du har også mange indtægter fra blandt andet børnepenge, Børnefamilieydelsen, boligstøtte og ikke mindst SU-lånet, siger Peter Thomsen.

Mina Azzam har ikke så høje udgifter til sine børn, blandt andet fordi bedste forældre betaler meget tøj og mad. Derfor vurderer økonomisk rådgiver Peter Thomsen også, at der er gode forudsætninger for at få bedre styr på hendes økonomi. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)

Og efter at have gennemgået hendes økonomi er han ikke så bekymret.

- Hvis man fjerner dine udgifter til shopping, så lever du og dine børn kun for 3.000 kroner om måneden. Det er jeg overrasket over. Og det er faktisk et lavt beløb og kan forklares af, som du siger, at du blandt andet spiser ofte hos dine forældre.

- Du skal sørge for at få de to forbrugslån indfriet, for det kan godt komme til at koste dig rigtig mange penge i renter. Det kan du bruge SU-lånet på, og hvis du så kan gøre noget ved dit forbrug, så ser det ikke så skidt ud.

- Du skal så bare være forberedt på, når du er færdig med at studere, at så begynder der at tikke girokort ind fra SU-Styrelsen, siger Peter Thomsen.

Facebook
Twitter