Mindre og slidstærke: I dag kommer nye eurosedler på gaden

De gamle eurosedler mister dog ikke deres værdi og kan stadig benyttes.

Direktøren for ECB, Ton Roos, fremviste de nye sedler tidligere på måneden i en beskyttet bankboks. I dag bliver sedlerne sat i omløb. (Foto: YARA NARDI © Scanpix)

Hvis sommerferien går til et land, der er med i eurosamarbejdet, er der mulighed for at støde på helt nytrykte pengesedler.

Den Europæiske Centralbank (ECB) sender i dag de nye 100- og 200-eurosedler i cirkulation i de 19 lande, der bruger den fælleseuropæiske møntfod.

Det er sidste led i udskiftningen af de gamle eurosedler, der begyndte i 2013 med introduktionen af en ny fem-euroseddel.

Sedlerne er en del af en serie, der har fået navnet Europa. De er designet på en måde, der gør dem slidstærke, sværere at forfalske og mindre, så de bliver lettere at få plads til i pungen.

Ændringen i størrelse betyder også, at en million hæveautomater er blevet tilpasset, så de kan spytte de nye sedler ud.

  • Den nye 100-euroseddel er sendt i omløb i dag sammen med 200-eurosedlen. Ifølge ECB var der sidste år 2,7 milliarder 100-eurosedler i omløb. (Foto: Toms Kalnins © Scanpix)
  • 200 euro er den seddel med størst værdi, der nu bliver produceret. 200-eurosedlerne bliver nye blandt mange gamle. Ifølge ECB er der i alt 21 milliarder sedler i omløb. De repræsenterer en værdi på næsten ni billioner kroner. (Foto: Toms Kalnins © Scanpix)
  • De nye euro-sedler til venstre og de nuværende til højre. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)
  • De nye sedler er udstyret med komplicerede vandmærker. (Foto: ARMANDO BABANI © Scanpix)
  • 500-eurosedlen er stadig i omløb, men gik ud af produktion sidste år. Der vil ikke blive lavet nye sedler med så høj værdi. (Foto: Lee Jae-Won © Scanpix)
1 / 5

Farvel til 500-eurosedlen

I modsætning til de gamle eurosedler er den nye serie prydet af et ansigt, der forestiller figuren Europa fra den græske mytologi, der har lagt navn til kontinentet.

Som model for vandmærket har man brugt afbildningen på en vase, der har hjemme på det franske museum Louvre.

Den nye seddelserie indeholder ikke en 500-euroseddel, der har en værdi på 3.734 kroner.

Siden maj sidste år er der ikke blevet trykt nye eksemplarer af den seddeltype, da det viste sig, at det primært var kriminelle, der havde brug for en seddel med så høj værdi.

Ligger man inde med gamle eurosedler, behøver man ikke skynde sig at brænde dem af, da de stadig kan bruges som betalingsmiddel sammen med de nye. En endelig udfasning bliver annonceret i god tid, lover ECB.

De vil bevare deres værdi og være mulige at veksle i de nationale centralbanker i eurosamarbejdslandene.

Facebook
Twitter