Minister ærgrer sig over stor skatteregning til boligejere: 'Jeg synes ikke, det er rimeligt'

1.200 boligejere skal betale op mod 100 millioner kroner tilbage.

En fejl hos skattemyndighederne har i en årrække betydet, at omkring 1.200 boligejere har betalt nul kroner i skat. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

1.200 boligejere har på grund af en fejl hos skattevæsenet ikke betalt boligskat, og nu ser regningen ud til at falde.

Hvis partierne i forligskredsen ikke når til enighed om en anden løsning på problemet, vil boligejerne samlet set blive opkrævet op mod 10 millioner årligt i 10 år begyndende allerede fra august måned.

Dertil kommer renter på otte procent i tre år, fortæller skatteminister Karsten Lauritzen (V).

- Det er svært at finde et politisk kompromis, som man ikke bliver udsat for kritik for i den her sag. Jeg har været fleksibel i forhandlingerne, men jeg har ikke oplevet det samme fra andre parter, og derfor er vi indtil videre ikke nået til enighed, lyder det fra ministeren.

Han understreger, at han går til valg på at finde et alternativ.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt at gå ti år tilbage og kræve renter, fordi myndighederne har begået fejl. Vi skal have lavet loven om.

Skattevæsen forsømte opkrævning

Regningen til boligejerne kommer som svar på, at skattemyndighederne i flere år har forsømt at opkræve de mange millioner, boligejerne ellers hvert år skal betale i skat. Og selvom Karsten Lauritzen forsøgte at finde en politisk løsning lige inden valget, blev det såkaldte ”nulskattekompleks” skudt til hjørne i sidste øjeblik.

Ifølge skatteordfører Jesper Petersen (S) var Socialdemokratiet klar til at lave en aftale, hvor der opkræves skat tre eller fem år tilbage i tiden. Han ærgrer sig over, at det ikke blev en realitet inden folketingsvalget.

Her er der flest bekræftede fejl med ejendomsværdiskat

 • Aarhus: 90

 • København: 74

 • Kalundborg: 51

 • Odense: 48

 • Guldborgsund: 29

 • Kolding: 24

 • Sønderborg: 24

 • Aalborg: 20

 • Viborg: 20

 • Slagelse: 18

 • Kilde: Vurderingsstyrelsen

Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær mener, det er ministerens skyld, fordi han først i sidste øjeblik indkaldte partierne til forhandling.

- Det er en problemstilling, man har kendt i ti år uden at gøre noget, og så kommer man til forligspartierne kort før et valg og siger, at nu haster det. Vi har ikke været klar til at løse det med pistolen for panden lige op til et valg, siger skatteordføreren.

Minister kendte til problemet

Berlingske påpegede fredag også, at ministeren har kendt til problemet i flere år uden at orientere forligskredsen. Spørger man Karsten Lauritzen, var der dog ikke noget at orientere om.

Ministeren blev ifølge eget udsagn først opmærksom på, at den rigtige løsning ikke var fundet, da Kammeradvokaten kom med sin endelige vurdering af retstilstanden i december 2018.

- Vi troede også, løsningen var der. Den var så ikke lovlig, og det fandt vi ud af, da Kammeradvokaten oplyste, at det kræver ændringer i lovgivningen, hvis vi for eksempel skal nøjes med at gå tre år tilbage, siger ministeren og tilføjer:

- Jeg ville ønske, der havde været klarhed over, hvad problemet gik ud på tidligere, så vi kunne have haft forhandlinger om sagen før. Det har ikke været muligt, og vi kan først lave det om, når der er enighed i forligskredsen.

950 mangler at betale grundskyld

Uden en aftale står de omtrent 1.200 boligejere til at skulle starte afbetalingen af 10 års gæld plus tre års renter på den anden side af sommerferien.

- Den melding, jeg har fået, er, at der bliver sendt nye vurderinger ud. I de kommende måneder bliver sagerne sendt til skatteforvaltnigen, og derfor vil der være borgere, der i august eller september måned bliver opkrævet boligskat ti år tilbage med renter, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

De manglende skatteopkrævninger skyldes blandt andet forkerte registreringer, som knytter sig til det fejlbehæftede vurderingssystem for ejendomme. Fejlene kan gå helt tilbage til 2001 og 2002.

Nogle ejendomme står registreret som ubebyggede grunde, selvom der er huse på grundene. I andre sager har ejendoms- og grundværdien været sat til nul kroner.

Den samlede efterregning kan dog vise sig at blive langt større end 100 millioner kroner.

Vurderingsstyrelsen har oven i de omkring 1.200 ejendomme, som ikke har betalt ejendomsværdiskat til staten, også fundet omkring 950 boliger, som muligvis ikke har betalt boligskat til kommunen - den såkaldte grundskyld.

Men den del af sagskomplekset er der endnu ikke lavet økonomisk skøn for, oplyser vurderingsstyrelsen til DR Nyheder.

TIP OS

 • Bor du i en af de fejlramte boliger, hører vi gerne fra dig. Skriv til ahec@dr.dk

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter