Minister efter delsejr i New York i sag om 5,4 milliarder kroner: Vi forventer at vinde

Skattestyrelsen har fået tilladelse til at gå rettens vej i USA i milliardsøgsmål.

- Det glæder mig, men jeg jubler først, når pengene er tilbage i de danske skatteyderes fælleskasse, siger Karsten Lauritzen om delsejr i USA. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det glæder skatteminister Karsten Lauritzen (V), at Skattestyrelsen i aftes tog det første stik i det juridiske efterspil om udbytteskandalen, der har kostet den danske stat mindst 12,7 milliarder kroner.

I aftes besluttede en dommer i Southern District of New York at give Skattestyrelsen tilladelse til at gå rettens vej for at hive 820 millioner dollar svarende til 5,4 milliarder kroner ud af små amerikanske pensionskasser.

- Det glæder mig, men jeg jubler først, når pengene er tilbage i de danske skatteyderes fælleskasse, hvor de hører hjemme, siger skatteministeren, der har en klar forventning om, hvordan sagen kommer til at ende, siger Karsten Lauritzen:

- Vi vil gøre alt for at vinde sagen. Det har jeg selvfølgelig en forventning om, at vi gør, ellers havde vi ikke anlagt den.

Skattestyrelsen og Kammeradvokaten har i alt anlagt 176 sager i USA mod flere pensionskasser.

Pensionskassernes advokater forsøgte dog allerede i aftes at få sagen afvist.

Der er endnu ikke truffet en endelig afgørelse, om Skattestyrelsen får lov til at føre sagen til ende i USA, men sagens dommer var temmelig klar i mælet til sidste under retsmødet.

- Jeg har i sinde af afvise denne begæring (om at afvise sagen, red), medmindre der sker noget radikalt i min opfattelse mellem nu og til, jeg offentliggør min holdning. Jo længere og jo hårdere jeg har reflekteret over det her, desto tydeligere fremstår det her resultat for mig, sagde dommer Lewis A. Kaplan.

Minister: Der er lang vej igen

Efter retsmødet udtrykte Skattestyrelsen tilfredshed med, at sagen nu kan fortsætte ved en amerikanske domstole.

Og landets skatteminister deler opfattelsen af, at det var en vigtig delsejr.

- Det er vigtigt skridt, da dem, vi har sagsøgt, har sagt, at der overhovedet ikke er noget at komme efter. Der er nu kommet en afgørelse fra dommeren, at der nok er noget at komme efter. Det er et vigtigt principielt skridt, siger Karsten Lauritzen.

Skatteministeren erkender dog også, at der er særdeles lang vej i bestræbelserne på at få de op til 13 milliarder kroner tilbage til Danmark, som den danske stat angiveligt er blevet svindlet for i forbindelse med refusion af udbytteskat.

- Det er desværre kun et skridt på en lang rejse i retsopgørene, men de skridt, vi har taget indtil videre, er vigtige og principielle. Men der er mange kilometer, som skal klares endnu, siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

- Bagmandspolitiet arbejder sammen med Skattestyrelsen i det civilretslige spor, hvor vi har sagsøgt 420 selskaber. Så sagen er i god gænge, men vi er langt fra at være i mål.

STATUS I SAGEN:

  • Der er indgået to forlig med to amerikanske pensionskasser, der er gået med til at betale 10 millioner kroner tilbage til Danmark. Det er det fulde beløb, som de tidligere har fået refunderet.

  • Skattestyrelsen har stævnet cirka 420 personer og selskaber, der på den ene eller den anden måde spiller en rolle i sagen.

  • Der er anlagt sager i fem lande herunder 176 sager i USA.

  • Der er foretaget "civile arrester" i aktiver for samlet 3,3 milliarder kroner i fire lande mod en række selskaber og personer. Arrest svarer til at beslaglægge penge eller andre værdier. Beløbet er et skøn og forbundet med usikkerhed.

  • En domstol i Storbritannien har udstedt en international ordre om indefrysning, hvor der er opnået en kendelse om arrest for 11,2 milliarder kroner.

  • Der er gennemført civile ransagninger i to lande, hvorved Skattestyrelsen har opnået adgang til et meget omfangsrigt materiale af betydning for de anlagte retssager.

Facebook
Twitter