Minister: Ikke nok penge til at redde SKAT

Ifølge Karsten Lauritsen (V), er der på nuværende tidspunkt hverken penge eller mandskab nok til at løse de mange problemer, som SKAT står overfor.

Skatteministeren siger nu, at problemerne i SKAT ikke bliver løst i de nærmere år. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen © (c) Scanpix)

Danskerne skal ikke regne med, at problemerne i SKAT bliver løst indenfor de nærmeste år. For politikerne på Christiansborg har ganske enkelt ikke sat penge nok af til at få SKAT på ret køl igen. Det erkender skatteminister Karsten Lauritzen i DR2 dokumentarserien: ”Skeletterne i SKAT”.

- Der er ikke nok ressourcer i Skats budget til at løse alle de problemer, man har, siger Karsten Lauritzen i programmet.

Senest har Rigsrevisionen udtalt skarp kritik af den måde SKAT har overset milliardsvindel med udbytteskat. Men også momssvindel for milliarder, og det skandaleramte system til inddrivelse af gæld, EFI, får milliarderne til at fosse ud af danskernes fælleskasse.

Skatteministeren præsenterede ellers den 25. september sidste år handlingsplanen: ”SKAT ud af krisen”.

Men spørgsmålet er, om kriseplanen i det hele taget løser ret meget. For eksempel indeholdt den et løfte om, at der skulle ansættes 400 nye medarbejdere for at få SKAT på ret køl igen.

I realiteten ruller ministeriet nogle planlagte besparelser tilbage, så de reelt kun ansætter 85 nye medarbejdere.

- Vi blev nødt til at gøre noget akut, og derfor strikkede vi en kriseplan sammen for at håndtere de to store ting og en række andre ting, men det løser jo ikke alle Skats problemer, indrømmer Karsten Lauritzen.


Ikke færdige med at spare i SKAT

Men trods ministerens erkendelse af, at der ikke er ressourcer nok til at rette op på problemerne, så er politikerne ikke færdige med at spare i SKAT.

Ifølge finansloven for 2016 skal SKAT spare en halv milliard kroner i løbet af de næste fire år, og det på trods af, at man nu må starte forfra med opbygningen af nye IT-systemer i stedet for for eksempel det kuldsejlede EFI.

Skatteministeren vil arbejde for, at folketinget vil tilføre flere ressourcer til SKAT over de næste par år, men han kan ikke garantere det.

- Det er jo ikke nogen garanti for, at det sker, for det kommer an på, om man kan finde mandater og opbakning til det i Folketinget. Det er nødvendigt for at løse nogle af de store udfordringer, som SKAT står overfor, men det kommer jo helt an på, om vi kan finde pengene, siger Karsten Lauritzen.

Følg med på mandag kl. 22.00 på DR2 når dokumentarserien: ”Skeletterne i SKAT”, dykker ned i SKATs mange problemer og i aften sætter fokus på politikernes ansvar.