Minister indkalder til møde: Akut mangel på hænder trods 100.000 ledige

Der er i alt kommet sammenlagt 48.100 færre ledige siden maj 2020.

Ledigheden ligger fortsat 5.800 over niveauet inden coronapandemien førte til kraftige ledighedsstigninger i februar 2020. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Der er akut mangel på arbejdskraft i flere sektorer.

Derfor indkalder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nu til trepartsforhandlinger med repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.

- Der er nogle brancher, som er i akut mangel på arbejdskraft. Der vil vi gerne sammen med parterne sætte os ned og finde ud af, hvad vi kan gøre nu og her for at hjælpe de virksomheder, siger Peter Hummelgaard.

For at finde flere hænder vil regeringen blandt andet se på, hvordan man fastholder mennesker over 50 år og henter flere kvalificerede ansatte fra resten af EU.

Men også en stor del af de ledige, som lige nu ikke er i arbejde, vil regeringen gøre en ekstra indsats for at få ud på arbejdsmarkedet, siger ministeren.

- Det handler i høj grad om, at de ledige bliver placeret det rigtige sted, og at virksomhederne bliver matchet bedre med jobcentrene, siger han.

Fald i ledigheden efter corona

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden er faldet med 500 til 108.600 fra juni til juli.

Antallet af ledige i juli er det laveste niveau siden februar 2020, og der er i alt kommet sammenlagt 48.100 færre ledige siden maj 2020.

Men ledigheden ligger dog fortsat 5.800 over niveauet, inden coronapandemien førte til kraftige ledighedsstigninger i februar 2020, skriver Danmarks Statistik.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, Lizette Risgaard, kan imidlertid ikke forstå, hvorfor der mangler hænder, når omkring 100.000 mennesker i Danmark er meldt arbejdsløse.

- Jeg er lige så undrende som alle mulige andre, hvad det her angår. Derfor mener jeg, at vi skal finde ud af, hvordan vi kan matche de mennesker, der står derude og gerne vil bidrage, og så de arbejdsgivere, som siger, at de har brug for arbejdskraften, siger hun til Ritzau.

Hoteller hårdt ramt

For tredje måned i træk melder firmaer i servicebranchen om rekordstor mangel på arbejdskraft, viser tal fra Danmarks Statistik.

Lige nu siger fire ud af fem af alle adspurgte hotelvirksomheder, at de mangler ansatte. Tilbage i juli var det kun to ud af fem, viser tallene.

Generelt er fag i servicebranchen, som også blev hårdt ramt af corona, nu der, hvor manglen på hænder er størst.

En løsning kan ifølge FH være at målrette de, der står på kanten af arbejdsmarkedet og gerne vil have et job, mener Lizette Risgaard.

- Vi vil gerne have mere jobrotation, fordi vi ved, at det virker. Og så seks ugers jobrettet uddannelse til ledige, så vil der være rigtig mange, som arbejdsgiverne kunne invitere inden for med det samme, siger hun.

Svært med kvalificeret arbejdskraft

Også andelen af byggefirmaer, der melder om mangel på arbejdskraft, er steget for sjette måned i træk.

I alt mangler 43 procent af de adspurgte byggefirmaer lige nu ansatte, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især tømrer-, maler, murer- og andre entreprenørfirmaer i bygge- og anlægsbranchen, der mangler hænder, mens der ses et fald i andelen af virksomheder, der mangler ansatte til VVS- og el-arbejde.

Fra arbejdsgiversiden - Dansk Arbejdsgiverforening, DA - er man glad for, at regeringen rækker ud, for problemet med manglende hænder er stort, siger administrerende direktør Jacob Holbraad i en pressemeddelelse.

- Det er meget positivt, at regeringen nu indkalder til forhandlinger. Vi har i længere tid opfordret til, at vi handler nu for at skaffe flere hænder til virksomhederne. Arbejdsmarkedet er rødglødende, og vi skal finde løsninger hurtigt, siger han.

Hos DA har man allerede lagt flere mulige løsningsforslag på bordet, som man også vil tage med til regeringen og lønmodtagerne.

- Vi har allerede spillet ud med en lang række forslag om blandt andet mere udenlandsk arbejdskraft, flere ældre på arbejdsmarkedet og unge hurtigere i job, siger han i pressemedelelsen.

Beskæftigelsesministeriet oplyser over for DR Nyheder, at der er indkaldt til møder indenfor en uge.