Minister om gas-opgør: 'Vi forbereder os på en lang række scenarier i øjeblikket'

Ørsted har officielt meddelt, at energiselskabet ikke har tænkt sig at efterleve Putins krav om at betale for russisk gas i rubler.

- Isoleret set forventer vi ikke konsekvenser for gasforsyningssikkerheden i Danmark, men vi forbereder os hele tiden også på scenarier, hvor der bliver lukket helt for gassen til Europa, siger Dan Jørgensen (S). (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Ørsted går planken ud og har i dag officielt meddelt det russiske selskab Gazprom, at det danske energiselskab ikke har tænkt sig at efterleve Putins krav om at betale for russisk gas i rubler.

- Vi støtter helhjertet den danske regerings og EU's ambition om at blive uafhængige af russisk gas, skriver Ørsted i en pressemeddelelse.

Dermed er det overvejende sandsynligt, at Gazprom vil stoppe sin levering af gas til Danmark. Det har allerede været tilfældet i Polen, Bulgarien og Finland, hvor energiselskaberne også har nægtet at betale i rubler.

Dog forventer klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) ikke, at opgøret vil betyde, at danskerne kommer til at mangle gas.

- Isoleret set forventer vi ikke konsekvenser for gasforsyningssikkerheden i Danmark, men vi forbereder os hele tiden også på scenarier, hvor der bliver lukket helt for gassen til Europa, siger han.

- Vi forbereder os på en lang række scenarier i øjeblikket. Danskerne skal have en tryghed i, at der er nødplaner på plads, og det er der.

Ifølge en statusmelding fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet rækker de danske gaslagre i dag til at dække behovet for alle private gaskunder og omkring 30.000 virksomheder i hvert fald de kommende fire-fem måneder.

Danmark vil formentligt stadig benytte russisk gas

Energiministeren understreger, at Danmark ikke får leveret gas direkte fra Rusland.

Den russiske gas kommer i stedet til Europa via rørledningen Nord Stream 1 og går i land i Nordtyskland. Herfra fragtes den videre til Danmark via rørledninger over den dansk-tyske grænse.

Danmark er med andre ord koblet på det europæiske gasnet, og Ørsted vil stadig kunne købe gas fra lande som Tyskland og Italien, hvor energiselskaberne har efterlevet Putins krav og oprettet rubelkonti i Gazprom Bank.

- Det forventer vi, vil være muligt, skriver Ørsted i dagens pressemeddelelse.

Aktieanalytiker i Sydbank Per Fogh vurderer, at Ørsted fortsat vil have adgang til den mængde gas, vi har brug for i Danmark.

- Jeg forventer ikke, at vi kommer i gasmangel, men jeg forventer, at priserne stiger på baggrund af det her, siger han.

- Mellem 25-40 procent af gassen på det europæiske gasmarked består af russisk gas, så vi vil stadigvæk få gas fra Rusland, selvom vi køber det af andre europæiske lande.

Energiminister Dan Jørgensen erkender, at Danmark fortsat - omend indirekte - er afhængige af russiske gas.

- Det er et kæmpe paradoks og dilemma, at mange lande er utroligt afhængige af russisk gas. Det er også de dilemmaer, der fylder på forhandlingsbordene, når EU-landene diskuterer videre sanktioner mod Rusland, siger han.

Store virksomheder rammes først

Som en del af det energiministeren omtaler som nødplaner, er der udpeget en række større virksomheder, som enten helt eller delvist vil få afbrudt deres gasforsyning som de første.

Det gælder blandt andre bryggeriet Royal Unibrew, hvor man for længst har omsat nødplaner til handlingsplaner.

- Vi kommer til at skifte over på oliedrift, hvis vi ikke længere har adgang til gas. Det gør vi hvert år, når vi har eftersyn på vores gaskedler, så lukker vi helt ned for gassen, så vi ved, at det er noget, vi kan gøre, forklarer energy director Jens Erik Klemmensen.

Han vurderer, at Royal Unibrew nu er så godt forberedte, at de vil kunne gennemføre skiftet inden for 72 timer.

Det er dog ikke et ønskescenarie, da olie grisser og udleder mere CO2.

- Vi skifter kun til olie, hvis vi tvinges til det. Planen er, at vi ved udgangen af 2025 skal udfase gas og blive CO2-neutrale enten ved at køre på biogas eller ved at elektrificere vores proces, siger Jens Erik Klemmensen.

Kommer vi de kommende dage til at se større prisstigninger på gas, vurderer han også, at det vil have en naturlig konsekvens:

- Hvis prisen på energi stiger yderligere, kommer vi også til at skulle indføre nogle prisstigninger, men heldigvis udgør energi ikke en væsentlig del af prisen på vores produkter, siger energidirektøren.

Der er opbakning til Ørsteds beslutning fra statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det er et uacceptabelt krav fra russisk side, at der skal betales i rubler. Det er en del af den måde, Rusland udfordrer os allesammen på.

- Så vi bakker Ørsted op i deres beslutning. Og også i de ord, der er faldet i dag, lød det fra statministeren forud for ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles.