Minister om mistede 12,3 mia: Skandale - det må ikke ske igen

Flere folk skal dæmme op for, at Skat blive svindlet fremover, siger skatteminister.

Skatteminister Karsten Lauritzen håber på, at flere mennesker i Skats afdeling for refusion af udbytteskat, betyder større chance for at opdage eventuel svindel. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Chokerende, rystende.

Politikere på tværs af Christiansborg er enige om at de nye oplysninger, som DR Nyheder bringer i dokumentaren 'Milliardkuppet', der bliver sendt i aften, er stærkt opsigtsvækkende.

Især oplysningen om, at der sad bare en mand i den afdeling i Skat, der var ansvarlig for at godkende og ekspedere udenlandske aktionærers ansøgninger om at få tilbagebetalt udbytteskat, overrasker politikerne.

- Det er opsigtsvækkende og ny information, at der har siddet en eneste medarbejder med udbetalingen af indeholdt udbytteskat, siger skatteordfører for Socialdemokratiet Jesper Petersen.

Skat er blevet smadret

I dokumentaren træder den skattemedarbejderen Sven frem i offentligheden og fortæller sin historie. Han fortæller om, at han var den eneste, der sad med de her tilbagebetalinger af dansk udbytteskat i perioden fra 2013 til 2015, hvor kriminelle bagmænd, ifølge Skat, hev 12,3 mia. kroner ud af Skat på ulovlig vis.

Hans chef sad på det tidspunkt i Jylland, og han fortæller også, at han mødtes flere gange med en direktør firmaet Syntax, der fik refunderet meget store store summer udbytteskat af Skat. Ejeren af virksomheden er den hovedmistænkte i sagen, Sanjay Shah.

Hør Sven fortælle sin historie i klippet nedenunder.

- Det er frygteligt, og det er et tegn på, at Skat er blevet ødelagt og smadret af besparelser af skiftende regeringer i mere end ti år, siger Rune Lund, skatteordfører hos Enhedslisten.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er heller ikke stolt af sagen, der delvist har fundet sted på hans vagt som ansvarlig minister for Skat.

- Det er en skandale. Det har jeg sagt fra starten af, og derfor er det også en skandale, der skal undersøges til bunds.

Minister: Svært at se, det ske igen

Et flertal af Folketingets partier har besluttet at undersøge svindelsagen ved en advokatundersøgelse.

Hos Skat har man siden svindlen blev opdaget i sommeren 2015 besluttet sig for at sætte flere folk på opgaven med at tjekke de udenlandske ansøgninger om at få tilbagebetalt dansk udbytteskat.

- Der er kommet mange flere medarbejdere. Der er jo en sammenhæng imellem hvor mange, der sidder og fører kontrol med noget og sandsynligheden for, at nogle kan svindle, siger Karsten Lauritzen.

Læs mere om udbytteskat i faktaboksen i siden eller nedenfor på mobilen.

Karsten Lauritzen vil dog ikke lægge hovedet på blokken.

- Jeg kan ikke udstede nogle garantier, men jeg kan ikke forestille mig, at det (svindlen, red) på det her område kan gentage sig.

Sanjay Shah ønsker ikke at stille op til interview med DR Nyheder om sagen, men vi har fået følgende skriftlige kommentar fra hans presserådgiver Jack Irvine:

- Held og lykke med jeres program. Jeg har ingen kommentarer til jeres beskyldninger.

DR-dokumentaren ”Milliardkuppet” sendes på DR1 tirsdag den 20. december klokken 20.45.