Minister rasende over kummerlige kineser-forhold: Det her må ikke foregå i Danmark

Det bør ikke ske, at kinesere arbejder 14 timer om dagen og bor i et kosteskab, siger minister.

582 kinesere.

Så mange var sidste år ansat på en arbejdsplads i den danske restaurationsbranche på den såkaldte beløbsordning.

Beløbsordningen kræver, at personer, der kommer fra et ikke EU-land, tjener mindst 35.500 kroner om måneden, før de må tage et arbejde i Danmark.

Et højt beløb for en kinesisk kok eller rengøringshjælper, synes integrationsminister Mattias Tesfaye (S):

- Enten er der frygteligt mange højtlønnede kinesiske kokke, eller også er der noget her, der ikke hænger sammen, siger han.

Hong boede i et kosteskab

Søndag kunne DR sammen med Fagbladet 3F fortælle historien om 34-årige Huashan Hong, der fortæller, hvordan han arbejdede mellem 10 og 14 timer om dagen på den kinesiske restaurant Bao and Bar på Nørrebro i København.

På det tjente han angiveligt 14.000 kroner om måneden - sort.

En indikation på, at der foregår noget, som ikke bør foregå, mener Tesfaye:

- Jeg er rasende. Det her skal ikke foregå på det danske arbejdsmarked. Man skal ikke leve på to europaller i et baglokale hos sin arbejdsgiver, siger han.

I samarbejde med Fagbladet 3F kan DR dokumentere, hvordan kinesiske bureauer lokker kinesere til Danmark med et arbejde under forhold, der er vidt forskellige fra de danske løn- og arbejdsvilkår.

I annoncerne fremgår det blandt andet, at kineserne forventes at arbejde 12 timer om dagen, de har én månedlig fridag, og lønnen ligger på 12-15.000 kroner.

Bureauerne tager sig samtidig godt betalt, typisk mellem 50.000 og 200.000 kroner. Men kineserne får også lovning på opholdstilladelse, som senere kan betyde genforening med familien i Danmark.

- Jeg tror, vi skal vænne os til, at det ikke længere er Olsen Banden-Danmark. Der er kommet en kynisme, som også kommer hertil, hvis ikke vi er opmærksomme, siger Mattias Tesfaye.

Bao and Bar ønsker ikke at forholde sig til dokumentationen fra DR og Fagbladet.

Det står der i en kinesisk jobannonce:

 • Ansættelse af ægtepar i Danmark.

 • Begge kokke får sammenlagt løn på 15.000-18.000 DKK.

 • Daglig arbejdsdag på 12 timer – en månedlig hviledag.

 • Manden udfører kokkearbejde på arbejdsvisum.

 • Hustruen hjælper til i køkkenet på visum som medfølgende arbejdskraft.

 • Kilde: Wechat

Skrappere regler

Ovenpå DR og Fagbladets 3F's afsløringer melder integrationsminister Mattias Tesfaye sig klar til at øge kontrollen og sanktionere hårdere over for virksomheder, der snyder på vægten, når de henter arbejdere ind fra et ikke-europæisk land.

- Det her er grov social dumping, og vi må få sørget for at få hevet det her ukrudt op. Det er også derfor, jeg har taget initiativ til, at hvis vi formoder, at noget ikke hænger sammen, så får kontrollen flere muskler til i samarbejde med skattevæsenet at få styr på de her arbejdspladser, siger Mattias Tesfaye.

Spørger man brancheforeningen for hotel og restauration, Horesta, burde det ikke være så svært.

For typisk hænger det simpelthen ikke sammen, når en kineser hentes ind på beløbsgrænse-ordningen til at være kok eller opvasker.

- Man kan utrolig hurtigt få et fingerpeg om, hvor det er fuldstændigt urealistisk, at der skulle gå kinesiske kokke rundt til så høje lønninger. Ved at kigge på nøgletallene får man hurtigt en indikation på, om noget virker til at foregå på ordnede forhold, siger Katia Østergaard, der er direktør i Horesta.

Kravene i beløbsordningen

 • Idéen med ordningen er, at Danmark kun accepterer højtkvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU.

 • Beløbskravet er i år på mindst 426.985 kroner årligt eller omkring 35.582 kroner om måneden.

 • Det kræver ikke en bestemt uddannelse, og jobbet behøver ikke være inden for et bestemt fag eller erhverv.

 • Løn op til og med beløbsgrænsen skal udbetales til en dansk bankkonto i en bank, der driver lovlig bankvirksomhed i Danmark.

 • Det er en betingelse, at løn- og ansættelsesvilkår er efter danske forhold og ikke ringere end det normale på området.

 • Kilde: Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI)