Minister vil give trængte minkavlere forskud på erstatning til februar

Minkavlerne blev stillet milliarder i udsigt for at slå deres dyr ihjel. Hidtil har pengene ladet vente på sig, men nu er der håb.

For Jens Ingemann Feldbak ligger fremtiden udenfor minkbranchen. Måske som selvstændig. Men ventetiden på erstatningen har sat planerne på pause.

Række efter række med bure, gyllerender og redekasser ligger på en mark i Isenvad tæt ved Ikast.

De tilhører nu forhenværende minkavler Jens Ingemann Feldbak.

De seneste syv år har han udvidet sin bedrift, og næste år var ingen undtagelse. Her skulle produktionen øges med 6.000 skind. Men det bliver selvsagt ikke til noget, efter at et flertal i Folketinget har valgt at forbyde minkavl i 2021.

- På en skala fra 1 til 10, så er det her en 9½ i forhold til, hvor uheldigt et tidspunkt det her rammer os. Vi står lige overfor, at tingene skal til at blive rigtigt sjove, siger Jens Ingemann Feldbak.

Det var den 4. november sidste år, at statsminister Mette Frederiksen proklamerede, at samtlige mink i Danmark skulle aflives. Minkavlerne blev endda lovet en bonus, hvis de var hurtige til at slå minkene ned.

Med den såkaldte tempobonus er ikke blevet udbetalt, og minkavlere har heller ikke set en krone af den erstatning for destruerede skind, som de blev stillet i udsigt.

Ved Jens Ingemann Feldbaks minkfarm ligger 3.000 minkbure. Næste år skulle produktionen udvides med 6.000 skind. Nu er fremtiden uvis.

- Det er da klart, det presser ens kassekredit, at vi ikke har fået nogle penge endnu, siger Jens Ingemann Feldbak.

Han peger på, at selv om politikerne ikke kan blive enige om, hvad minkavlerne skal have i erstatning, så kunne de i det mindste udbetale et forskud.

- Det vil være det eneste rigtige at gøre. Det vil også betyde noget psykisk, fordi man så føler, at der endeligt kommer hul igennem til myndighederne, og der kommer noget af det, de har lovet os, siger Jens Ingemann Feldbak.

Håber på forudbetaling

Fødevareminister Rasmus Prehn kan godt forstå, at minkavlerne mangler penge. Han har hidtil håbet på at lande en aftale om en samlet erstatning til minkejerne. En aftale, som både rummer bonus for hurtigt at slå minkene ned, erstatning for aflivede mink og destruerede skind og ikke mindst ekspropriation af minkavlernes bure, bygninger og andet produktionsudstyr.

- Der havde vi nok forestillet os, at vi var færdige med forhandlingerne noget før, men det har trukket ud, fordi der er aktive, energiske partier, der stiller nye krav og har nye spørgsmål, så det vi gør nu, det er, at vi kører i to spor, så vi kan udbetale penge for skind og tempobonus, siger fødevareministeren.

Regeringens ændrede taktik betyder, at man nu har søgt EU om lov til hurtigst muligt at lave forudbetalinger af tempobonus og erstatning for skindene på de mange millioner mink, der blev slået ned og destrueret sidste år. Et beløb på to til tre milliarder kroner.

- Vi ser for os, at det er i februar måned, hvor de aconto-penge kommer for tempobonus og den skindpris, man har tabt i 2020, og så må vi vente lidt længere på den fulde erstatning. Det kræver jo en politisk aftale med 90 mandater bag, siger Rasmus Prehn.

Borgerlige partier: Det var på tide

I den borgerlige lejr er der glæde over, at minkavlerne nu kan se frem til at få et forskud på deres erstatning.

- Det er på tide. Minkavlerne har jo krav på den del af erstatningen, og den kan jo udbetales så snart regeringen, og jeg så må sige, får taget sig sammen, siger Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen.

De Konservative har længe foreslået, at minkavlerne skulle have en acontobetaling.

Det er svært for dem at gå flere måneder uden at have en indtægt overhovedet og samtidig have haft mange udgifter til at slå dyrene ihjel, siger finansordfører Rasmus Jarlov og fortsætter:

- Vi kan ikke set nogen grund til, at man ikke kan udbetale et mindre beløb til minkejerne, så de kan klare deres husleje. Efter vores opfattelse er det alene et udtryk for, at regeringen mangler viljen til at få pengene ud, for teknisk set og juridisk set, så burde det kunne lade sig gøre, siger Rasmus Jarlov.

Men tilbage hos fødevareminister Rasmus Prehn, så afviser han, at regeringen har trukket sagen i langdrag.

- Vi har kun det ønske her i Fødevareministeriet at udbetale pengene hurtigst muligt. Vi har sat gang i udbetaling af lønkroner til aflivning af minkene, nu har vi et udestående i forhold til tempobonus og skindpris for de mink, der er slået ned, og der er så den udfordring, at det skal godkendes i EU, og det sætter vi i gang hurtigst muligt, siger Rasmus Prehn, som håber, at EU giver lov til at udbetale nogle milliarder kroner til minkavlerne allerede i næste måned

Tvivl og tilfredshed i Ikast

Fødevareministerens udmelding vækker tilfredshed hos minkavler Jens Ingemann Feldbak i Ikast. Han ser frem til at få nogle penge ind på kassekreditten hurtigst muligt.

- Det er det eneste rigtige at begynde at få nogle penge ud til de forskellige avlere for løn til aflivning af mink, for tempobonus for at skynde sig og så måske få 100 eller 120 kroner pr skind. som folk har aflivet, siger minkavleren som med sine 37 år går og overvejer, hvad fremtiden skal bringe.

Den politiske aftale, der forbyder mink, gælder foreløbig indtil 2022. Dermed er det muligt at starte op med mink igen, men der er få som for alvor tror, at Danmark bliver en minkavlernation igen. De bedste avlsdyr er nemlig også slået ned.

For Jens Ingemann Feldbak ligger fremtiden udenfor minkbranchen. Måske som selvstændig. Men ventetiden på erstatningen har sat planerne på pause.

- Jeg bruger tiden på at tænke over, hvad jeg skal. Men jeg kan ikke komme videre, før jeg ved, hvor mange penge, jeg har at gøre med. Vi har bundet en masse kapital i sådan en farm, fortæller han.

Forhandlinger fortsætter

Christiansborg fortsætter forhandlingerne om den endelige erstatning til minkavlerne.

Hidtil har regeringen primært forhandlet med De Radikale og Venstre, mens en række andre partier har været indkaldt til få orienteringsmøder de seneste par uger.

Fødevareminister Rasmus Prehn håber at lande en aftale snarest, og Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen bekræfter, at parterne nærmer sig en aftale.

FacebookTwitter