Minister vil kigge på postens forsinkelser

Konsekvenserne af den nye postlov har ramt flere danskere hårdt, og nu rejser Forbrugerrådet advarselsflaget. Transportminister Hans Christian Schmidt er klar til at kigge på reglerne igen.

Forbrugerrådet rejser kritik af postens forsinkelser og nu vil flere partier kigge på reglerne igen. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Øgede krav til Post Nord kan nu være på vej, efter at alle tre store partier i Folketinget har meldt klar til at genoverveje den postlov, der trådte i kraft i sommers, som tillader Post Nord at være op til fem hverdage om at bringe et brev ud.

Næsten syv procent af brevene er dog forsinkede, og tager endnu længere tid.

Og det er til skade for forbrugerne, når Post Nords omdeling af breve snegler sig afsted i en sådan grad, at danskerne modtager deres regninger efter at de skulle have været betalt, eller sygehusindkaldelser efter at mødet skulle have fundet sted.

Det mener Forbrugerrådet, der kritiserer Post Nord for at slække så meget på kvaliteten, at det går ud over danskerne.

- Vi har jo brug for i et samfund som vores at få tingene til tiden. Det bliver jo lidt vanskeligt, når Post Nord kører helt til grænsen, siger Martin Salamon fra Forbrugerrådet.

Stil større krav

Han mener, at der skal stilles større krav til selskabet i den aftale, der som Post Nord har med staten.

- Når vi ser på den kvalitet, de leverer og den effekt, det har på forbrugere og erhvervslivet, kunne det være, at man skulle overveje, om man ikke skulle stille nogle højere krav.

Omdelingen af post reguleres af postloven, der denne sommer blev ændret, så det nu bliver tilladt for Post Nord at være op til fem hverdage om at levere et brev.

Men op mod syv procent af brevene er forsinket - og kommer dermed først endnu senere, I morges kunne DR således fortælle historien om ægteparret Erik og Alice Andersen, der oplever at få regningerne for fyringsolie, efter at de skulle have været betalt. Det er dog kun een historie blandt mange.

Overholder aftalen

Post Nord overtræder ikke de krav, der stilles i aftalen med staten - men kombinationen af langsommere postomdeling og yderligere forsinkelser har altså vist sig at være problematisk for mange danskere. Ikke engang de nye Quick-breve, der afløser A-brevet, kan man være sikker på når frem.

Quickbrevene koster 27 kroner at sende, og skulle nå frem dagen efter - men det gør hver tiende brev ikke.

Tidligere i dag flagede både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, at der er grund til at kigge på postens rettidighed igen. Nu melder Transport- og Bygningsmininster Hans Christian Schmidt (V) sig klar til at øge kravene:

- Det synes jeg, er en udmærket idé. Det synes jeg, vi skal drøfte sammen. Hvis de synes, vi skal ændre det, er jeg positiv overfor at kigge på det. Jeg synes bestemt, man skal have en så høj andel af der kommer rettidigt ud som overhovedet muligt. Det er fornuftigt at gå ind og kigge på det, siger han.

Tidligere på dagen kunne direktør for Post Nord, Peter Kjær Jensen, forklare en del forsinkelserne med omlægninger i flere af de postcentre, Post Nord har rundt omkring i landet. Han lovede, at kvaliteten ville stige, når omstruktureringerne lå klar. Til gengæld pegede han på, at Post Nord overholder de aftaler, der er med staten.

Facebook
Twitter