Minister vil stille bankdirektører til ansvar for sløseri med hvidvask

Erhvervsminister kalder det et 'historisk ledelsessvigt', at Danske Bank og Nordea ikke har stoppet hvidvask for milliarder.

- Bankernes ledelse har ikke haft tilstrækkeligt fokus på hvidvaskreglerne, så derfor er det vigtigt, at man får undersøgt det til bunds, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Det er en meget alvorlig sag, at danske banker nu er involveret i en sag om hvidvask for milliarder.

Det siger erhvervsminister Brian Mikkelsen, efter Berlingske har afsløret, at mere end syv milliarder kroner er blevet overført fra Moldova og Estland via konti i Danske Bank og Nordea til konti i skattely på Seychellerne og i Panama.

- Det er en meget alvorlig sag. Det viser jo, at bankernes ledelse ikke har haft tilstrækkeligt fokus på hvidvaskreglerne, så derfor er det vigtigt, at man får undersøgt det til bunds. Men det viser også, at der har været et historisk ledelsessvigt i nogle af de dansker banker med hensyn til hvidvask.

Ifølge Brian Mikkelsen kommer regeringen snart med en ny række lovinitiativer, som skal stramme kontrollen med hvidvask. Blandt andet skal ledelsen i bankerne i højere grad kunne stilles til ansvar for manglende kontrol.

- Det handler jo også om, at vi indskærper over for lederne, at de har et ansvar, og hvis de ikke lever op til ansvaret, må det få konsekvenser for dem. Vi skal også have undersøgt, hvilke andre sanktioner vi kan give dem. Jeg mener for eksempel, at de skal have højere bøder. Og så skal vi have lavet en mere aktuel hvidvaskningsstrategi internationalt, siger han.

En skandale

Også Socialdemokratiet kalder afsløringen for en skandale.

Ifølge Jeppe Kofod, som sidder i Europa-Parlamentet for partiet, kan Nordea og Danske Bank snart forvente at få en indkaldelse til afhøring i Parlamentet:

- Bankerne har svigtet fundamentalt i at efterleve de regler og love, der gælder for at bekæmpe hvidvaskning af sorte penge. Det er en skandale, siger han.

Finanstilsynet er gået ind i sagen og vil undersøge, om bankernes kontrol af hvidvask har været god nok.

SAGEN KORT:

  • Flere danske banker er ifølge Berlingske involveret i en stor sag om hvidvask af penge.

  • Ifølge avisen skal der være overført mere end syv milliarder kroner fordelt på 1.700 overførsler i perioden 2011 til 2014.

  • Pengene er hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker og er endt i selskaber på Seychellerne og i Panama.

  • Det antages, at dele af pengene stammer fra kriminalitet.

  • Kilde: Ritzau og Berlingske

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk