Ministerpost til Ahlers har konsekvenser: Opgiver fire direktørposter

Iværksætter Tommy Ahlers udtræder af en række virksomheder - men holder fast i sine investeringer.

Goddag til et liv som minister og farvel i denne omgang til et liv som direktør. Sådan forløb dagen for Tommy Ahlers. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Der skal ikke være nogen interessekonflikt, når det 42-årige iværksætterikon Tommy Ahlers sætter sig for bordenden i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Det fortæller den nyudnævnte minister under overdragelsen af ministeriet i dag:

- Virksomhederne, hvor jeg har aktive investeringer i, vil jeg gøre til passive ejerskaber. Og med de passive investeringer, jeg har, indsætter jeg en administrerende direktør, så der er total armslængde, siger han.

Tommy Ahlers er bestyrelsesformand for Lix Technologies, en onlineplatform for studerende, og Peakon, der har udviklet en platform til måling af medarbejderes engagement.

Han sidder desuden i bestyrelsen for onlinevaskeriet Washa og freelanceplatformen Worksome, lige som han er indehaver af fire direktørposter.

Forvaltningsekspert: Efter reglerne

At Ahlers i dag har trukket sig fra ledelseslaget i en lang række virksomheder er helt efter bogen, lyder det fra Sten Bønsing, som er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet:

- Principielt må han også gerne sidde i ledelsen og være direktør for en privat virksomhed. Men der er tradition for, at man udgår af ledelsesnivauet i private virksomheder. Det er ikke et krav, men det er der tradition for, siger Sten Bønsing.

Bønsing anser det ikke for et problem, at den nye uddannelses- og forskningsminister har penge i en lang række virksomheder, som opererer inden for den nyudnævnte ministers ressortområde.

- Umiddelbart er der ikke nogen inhabilitetsproblemer i forhold til generelt at varetage et område, som han har haft tæt tilknytning til.

- Der, hvor der kan blive problemer, er konkret, når der skal træffes beslutninger, der direkte vedrører virksomheder, hvor han enten sidder i ledelsen, eller hvor han har en væsentlig ejerandel. Det er først i de situationer, at der kan opstå nogle habilitetsproblemer, siger Sten Bønsing.

Fra Løvens Hule til Løkkes hule

Tommy Ahlers blev mangemillionær, da han i 00'erne solgte it-virksomheden Zyb for 230 millioner kroner.

Siden har Ahlers skiftet spor til at være serieinvestor i mindre, nystartede virksomheder. Det er i den rolle, han er blevet landskendt gennem DR-programmet Løvens Hule, der netop har afsluttet sin tredje sæson.

Her har Ahlers investeret i alt 6,17 millioner kroner i 16 start-ups. Blandt andet firmaet Istid, der laver is med flydende nitrogen.

Men nu går Ahlers altså fra Løvens Hule til Løkkes hule, hvor han skal sætte kursen for de danske universiteter og dansk forskning.

- Han har fuldstændig politisk frihed til at prioritere de områder, som han politisk mener, bør prioriteres. Det gælder også brancher, hvor han har en økonomisk interesse i eller andre interesser i. Det skal han bare forsvare politisk i forhold til regeringen og Folketinget, siger Sten Bønsing.

- Det kan jo også være motivet for at udpege ham, at han skal prioritere de branche, han har en særlig viden om på bekostning af andre.

Direktør i fire selskaber

Tommy Ahlers er registreret som direktør i fire selskaber.

Det drejer sig om konsulentselskaberne Firm One og The New Black og de to holdingselskaber LH Fund III og Det Nye Sort, ifølge selskabsdatabasen BIQ.

Dem vil han ifølge meldingen i dag træde ud af med det samme, men han vil altså stadig have sine penge liggende i selskaberne.

Men et godt embedsværk og Tommy Ahlers' baggrund som jurist gør, at Sten Bønsing ikke er bekymret for kasketforvirring i toppen af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

- Der ville måske være nogle spørgsmål, som der skal tages stilling til af en anden minister, eller han kan skulle gå uden for døren i nogle spørgsmål. Men han har en masse dygtige embedsmænd og er i øvrigt selv jurist, så han er sporet ind på, hvor grænserne ligger, siger Sten Bønsing.

Foruden engagementerne i en lang række virksomheder er Tommy Ahlers medlem af bestyrelserne i den borgerlige tænketank Cepos og Vækstfonden.

Politiske modstandere: Åbenlyse interessekonflikter

SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, kalder det 'forfriskende', at Tommy Ahlers nu bliver minister med en baggrund som iværksætter.

Men hun melder sig også klar til at sætte ministeren under lup, når han skal stå til ansvar for sine handlinger som minister:

- Han skal ikke straffes for at have startet nogle virksomheder. Men nu sidder han i spidsen for et stort ressortområde, og så er det klart, at vi vil holde ekstra øje med, at han ikke løber ind i habilitetsproblemer, siger hun.

Et andet oppositionsparti, Enhedslisten, er bekymret over de mange interessekonflikter, som Tommy Ahlers nu kan løbe ind i som minister:

- Der kan opstå nogle åbenlyse interessekonflikter, når han som minister dagligt skal forvalte og arbejde med lovgivning, der vil have direkte indflydelse på hans egne virksomheder. For det vil hele tiden kunne være uklart, hvornår han er minister, og hvornår er han virksomhedsejer, siger Rune Lund, der er skatteordfører for Enhedslisten.

- Vi vil fra Enhedslistens side være opmærksomme på, om han i virkelighedens verden ikke blander tingene sammen. Og det håber jeg også pressen vil, siger han.

BLÅ BOG

  • Født 1975 (42 år gammel)

  • Tidligere aktiv i Konservativ Ungdom og stillede til Folketingsvalget i 1998.

  • Uddannet jurist fra Københavns Universitet 2000.

  • Konsulent i McKinsey 2000-2004.

  • Iværksætter siden 2005, hvor han stiftede It-selskabet ZYB.

  • og kendt som jurymedlem i DR-programmet Løvens Hule.

  • Opvokset i Agerskov i Sønderjylland i en indremissionsk familie.

  • Fraskilt, har to børn.

  • Bor i en delevilla på Østerbro i København.

  • Involveret i virksomhederne bl.a.: Peakon, Washa, Drivr, Sponsta, Firtal, Tradono, Pølsekompagniet, PlayWithAPro, Astralis, REC Watches og Vivino.

  • Kilder: Tommy Ahlers, DR, Ud og Se.