Ministre: Nu skal Danmark være nordeuropæisk centrum for datacentre

Politikere uddeler likes til Odense efter Facebooks offentliggørelse af, at it-mastodonten bygger datacenter i byen.

Sådan kommer centret ifølge Facebook til at se ud. Grafik: Facebook.

Det er anden gang på to år, at en gigantisk teknologivirksomhed beslutter at placere et datacenter i Danmark.

I februar 2015 annoncerede Apple, at der skulle bygges et datacenter på 166.000 kvadratmeter i Foulum tæt på Viborg.

I dag har Facebook så løftet sløret for et datacenter i det østlige Odense. Datacentret får ifølge Udenrigsministeriet et størrelse på 55.000 kvadratmeter, hvilket svarer til arealet på otte fodboldbaner.

- Jeg er meget glad for, at Danmark i dag har landet endnu en stor udenlandsk anlægsinvestering. Selvom kun 1 procent af virksomhederne i Danmark er udenlandske, står de bag hvert femte job. Derfor arbejder regeringen hver dag målrettet for at tiltrække flere udenlandske investeringer, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriets afdeling for tiltrækning af udenlandske investeringer, Invest in Denmark, har været i tæt dialog med Facebook i hele perioden, lige som de var med Apple, da de besluttede at rejse et datacenter i Foulum.

På et andet socialt medie, Twitter, er Invest in Denmark heller ikke sparsomme med glæden over datacentret. Her skriver Invest in Denmark, at Odense bliver en teknologisk start-up himmel og kommer til at udfordre det californiske tech-centrum, Silicon Valley.

https://twitter.com/InvestinDenmark/status/820256906153443328

- Facebooks investering er resultatet af et stærkt samarbejde imellem Invest in Denmark, Foreningen Vestdansk Investeringsfremme og Odense Kommune og et godt eksempel på, at vi med en fælles indsats kan skabe jobs, vækst og udvikling i hele Danmark, fortsætter Anders Samuelsen.

https://twitter.com/anderssamuelsen/status/822008508698730496

Nordeuropæisk datacentrum

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er lige som sin kollega i regeringen glad for, at Facebook har valgt Odense som det tredje sted uden for USA at etablere et datacenter. Han vurderer, at Facebooks beslutning styrker Danmarks mulighed for at blive nordeuropæisk centrum for datacentre.

- Regeringen har sat ambitiøse mål om at omstille Danmark til en digital fremtid, og gribe de muligheder digitaliseringen byder på. Det kan gavne virksomhederne og den enkelte dansker i form af øget vækst, smartere arbejdsgange, bedre løsninger for miljøet og meget andet, siger erhvervsministeren.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) glæder sig særligt over, at det netop er Odense, som er udvalgt:

- Som fynskvalgt minister er jeg naturligvis stolt over Facebooks investering i netop Odense, men det er selvfølgelig også en bred anerkendelse af, at Danmark som land har noget særligt at tilbyde. Vi har et af verdens bedste energisystemer med store mængder grøn strøm, høj elforsyningssikkerhed, gode fiberforbindelser og konkurrencedygtige energipriser. At vi ser endnu en milliardinvestering viser, at vi er i førerfeltet, og at det giver konkrete resultater at fastholde denne position, hvilket regeringen arbejder målrettet på, siger Lars Chr. Lilleholt.