Misbrug af Formel 1, hoteller og luksusrestauranter risikerer at sende it-chefer bag tremmer

Stor bestikkelsessag er på vej for retten. Sagen kastede Region Sjælland ud i sin største krise, erkender formand.

Flere år på første klasse kan blive afløst af årelange fængselsstraffe, når tre tidligere it-chefer i Region Sjælland fra tirsdag er bænket i Retten i Glostrup tiltalt for at have modtaget bestikkelse i den såkaldte 'Store Atea-sag'.

De tre er anklaget for at have modtaget dyre rejser til Las Vegas, Florida og Dubai, spist på landets fineste restauranter og fået it-udstyr for tusindvis af kroner.

Fire tidligere chefer fra Nordens største it-leverandør, Atea, og selskabet selv er ligeledes tiltalt i sagen, der drejer sig om bestikkelse og underslæb for 1,2 millioner kroner.

- Atea-sagen er den største krise, der har været i de ti år, regionen har eksisteret, siger Jens Stenbæk (V), der er regionsrådsformand i Region Sjælland.

- Selv om det kun drejer sig om nogle få personer, så er det blevet et angreb på hele vores organisation, som har været udstillet som korrupt. Og det er helt urimeligt for de 17.000 medarbejdere, der hver dag gør et godt job for Region Sjælland, siger han.

Væltede frem med sager

Atea-sagen væltede frem i medierne i sommeren 2015, da Region Sjælland politianmeldte Atea, efter Atea selv havde informeret regionen om, at der eksisterede en konto hos virksomheden, som blev benyttet til 'smørelse' af regionens it-ansatte.

Derpå satte politiet gang i en granskning af Atea, som førte til yderligere 31 sigtelser mod offentligt ansatte fra blandt andre DSB, Københavns Kommune og Rigsadvokaten.

Siden december sidste år er der afsagt dom i 13 sager mod offentligt ansatte, hvor en enkelt er blevet frikendt.

For at holde efterforskningen helt lukket, blev regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) først et stykke inde i forløbet orienteret om, hvad der var foregået blandt hans medarbejdere. Han kalder bestikkelsessagen for 'et attentat' mod regionen. (Foto: Claus bech © Scanpix)

De øvrige sager er dog små i forhold til sagen mod de tre it-medarbejdere fra Region Sjælland, der fra 2009 til 2014 modtog gaver for over en halv million kroner.

- Det her er en usædvanlig sag med mange mennesker involveret og med store beløb og relativt grove handlinger, siger Sten Bønsing, der er ekspert i forvaltningsret.

Sagen er af flere blevet døbt Danmarkshistoriens største bestikkelsessag.

Ifølge Anklagemyndigheden er det største beløb gået til en tidligere it-driftchef i Region Sjælland:

Formel 1 i Abu Dhabi

Ifølge anklageskriftet har de tiltalte benyttet sig af en særlig konto 2840, som Region Sjælland havde hos Atea.

Det er den konto, der er blevet brugt til at spise på fine gourmetrestauranter som Geranium, Era Ora, Den Røde Cottage, Mash, AOC og Søllerød Kro.

Og det er den konto, der har været med til at sende de tiltalte på luksusrejser til Dubai, Las Vegas, Rom og Florida.

Mest i øjnefaldende er turen til Dubai i 2014, som fem af de tiltalte deltog på.

Rejsen bød på Formel 1-løb i Abu Dhabi, luksusophold på det femstjernede Armani Hotel og flyvetur på businessclass.

Luksusrejsen kostede ifølge politiet 400.000 kroner, hvoraf 256.122 kroner kom fra det tilgodehavende, Region Sjælland havde hos Atea.

Slagsmålet om turen til Dubai omhandler den nuværende Atea-direktør Morten Felding, der tidligere har været sigtet i sagen.

3A-it og Atea

Atea har fremført, at de selv fik sagen om bestikkelse til at rulle. Men henvendelsen til Region Sjælland kom, efter konkurrenten 3A-it havde vundet et stort udbud om it-udstyr.

3A-it var etableret af tidligere topfolk fra Atea.

I et forsøg på at få regionen til at fravælge 3A-it afslørede Morten Felding sin viden over for Region Sjælland.

En ansat hos Region Sjælland fik sammen med sin ægtefælle i 2014 en middag på restaurant MASH i København og efterfølgende champagne på Nyhavnscafeen. Pris: 2.934 kroner. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Men en senere gennemgang har vist, at han selv havde godkendt de fem tiltaltes tur til Dubai.

Atea-sagen er vigtigt, fordi bestikkelse kan føre til, at offentlige myndigheder ikke vælger det billigste bud, forklarer Sten Bønsing:

- Risikoen er, at der er blevet indgået kontrakter, som ikke er de optimale kontrakter set fra det offentliges side, men også det problem, at man mister tilliden til den offentlige forvaltning. Det offentlige kan ikke tåle at have den slags sager. Så mister man tilliden til, at tingene foregår ordentligt, siger ekspert i forvaltningsret Sten Bønsing.

Der er afsat 32 retsdage til 'Den store Atea-sag', som efter planen afsluttes i februar næste år.