Mistænkelige milliarder flød gennem Swedbank

Overførsler gennem Swedbank for 274 milliarder kroner stemples i advokatrapport som mistænkelige.

Swedbank-fillial i Tallinn, Estland. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

En advokatrapport har fundet mistænkelige overførsler med "høj risiko for hvidvaskning" gennem den svenske storbank Swedbank for 36,7 milliarder euro.

Det svarer til 274 milliarder danske kroner.

Advokatrapporten er bestilt af Swedbank hos advokatfirmaet Clifford Chance.

Mens rapporten ikke har kunnet fastslå, at der er foregået egentlig hvidvask, så har bankens fillialer i Estland og Letland aktivt søgt og accepteret højrisikokunder, som er blevet smidt ud af andre banker i Estland.

Virksomheder og kunder blev budt velkommen i banken, selvom de hverken har kunnet dokumentere, hvem der var de reelle ejere, og hvor deres penge stammede fra, står der blandt andet i advokatrapporten.

- Banken har ikke levet op til de krav, som kunder, ejere og samfundet har ret til at stille til os. Nu har vi fakta på plads og arbejder hårdt på at løse problemerne, siger bankens bestyrelsesformand Göran Persson, der er tidligere svensk statsminister.

- Det er tydeligt, at der har været en kultur i banken, som ikke har været acceptabel, siger topchef Jens Henriksson.

- Det her er alvorligt.

Banken fik i sidste uge en bøde på fire milliarder svenske kroner, som banken valgte at acceptere. Bøden kom fra det svenske finanstilsyn på grund af for dårlig kontrol internt i banken.

Dropper fratrædelsesgodtgørelse til dansk direktør

Birgitte Bonnesen var administrerende direktør i Swedbank fra 2015 til 2019. Før det var hun ansvarlig for bankens virksomhed i Estland, Letland og Litauen.

I forbindelse med offentliggørelsen af advokatrapporten melder banken nu, at den dropper direktørens fratrædelsesgodtgørelse. Den var ellers sat til at starte den 29. marts i år.

Ifølge SVT har Birgitte Bonnensen fratrædelsesgodtgørelse en værdi på 15,4 millioner kroner over halvandet år. Pengene ville have været modregnet, hvis hun får et nyt job.

I advokatrapporten bliver det fastslået, at Swedbanks ledelse ikke havde tilstrækkelig forståelse for de risici højrisikokunderne udgjorde.

Banken har besluttet, at man ikke vil fremsætte yderligere krav mod Birgitte Bonnesen.