Mistanke om misbrug: 14.000 betalingskort skal udskiftes

Skal dit betalingskort udskiftes, betyder det ikke nødvendigvis, at kortet er blevet misbrugt.

Arkivfoto. 14.000 forbrugere vil de kommende dage få besked om, at de formentligt har fået stjålet deres kortoplysninger, og at de derfor vil få tilsendt et nyt. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

14.000 danske forbrugere vil de kommende dage blive kontaktet af deres bank med beskeden om, at de skal skynde sig at annullere og smide deres gamle hævekort ud, og at de vil få tilsendt et nyt.

Der er nemlig en begrundet mistanke om, at data på de 14.000 kort er i hænderne på kriminelle hackere. Det oplyser Nets, der håndterer transaktionerne og varetager misbugsovervågning.

- Vi kan se, at der er nogle kriminelle, der over en periode på en specifik hjemmeside har stjålet kortoplysninger på en relativ stor mængde kort, siger Kaspar Kock Kristensen, ansvarlig for misbrugsbekæmpelse i Nets og tilføjer:

- Vi har også noteret misbrugsforsøg på nogle af de pågældende kort, og derfor anbefaler vi nu, at man præventivt udskifter alle de berørte kort, før der sker flere misbrug.

Den præventive udskiftning skal minimere hackernes succes og forhindre, at flere forbrugere oplever at få deres oplysninger misbrugt.

- Oftest ser vi, at der går et stykke tid, fra at oplysningerne bliver stjålet, til de rent faktisk bliver misbrugt, og derfor tror vi på, at det vil nytte noget at udskifte kortene nu. Svindlerne vil opleve, at de har købt eller hacket data, som de ikke kan bruge til noget, siger Kaspar Kock Kristensen.

Blot fordi ens betalingskort skal udskiftes, betyder det altså ikke, at det nødvendigvis er blevet misbrugt.

Nets vil ikke oplyse, på hvilket hjemmeside lækket af kortoplysninger er sket, da der fortsat er undersøgelser i gang. Dog afviser Kaspar Kock Kristensen, at det har forbindelse til hackerangrebet på British Airways i sidste uge.

De berørte kortholdere vil blive kontaktet af deres pengeinstitut.

Oplever man at få sit kort misbrugt, skal man som altid hurtigst muligt kontakte sin bank, sørge for at få kortet lukket og indberette svindlen til banken.