Mobilt bredbånd dækker snart hele Danmark

Ny aftale betyder, at det mobile bredbånd senest ved udgangen af 2015 vil dække også tyndt befolkede områder.

Ny aftale betyder, at det mobile bredbånd senest ved udgangen af 2015 vil dække også tyndt befolkede områder. (Foto: © Rotorhead, stock.xchng)

Der bliver snart bedre internetdækning i mange af landets tyndtbefolkede områder og sommerhusområder, hvor bredbåndsdækningen i dag halter.

99,8 procent af alle husstande, virksomheder og sommerhuse skal have mulighed for mobilt internet på mindst 10 megabit. Det er partierne i teleforligskredsen blevet enige om

- Det er meget vigtigt at sikre, at borgere og virksomheder, og også sommerhusgæster, der holder deres ferie i Danmark, har de bedste muligheder for en god bredbåndsforbindelse, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).

- Det styrker dansk turisme og sommerhusudlejningen i yderkommunerne, påpeger han.

Dansk Erhverv hæfter sig ved, at der nu bliver taget hensyn til sommerhusområderne, hvilket vil smitte positivt af på turismen.

- Hurtige bredbåndsforbindelser er ikke kun vigtigt for erhvervslivet og borgerne, men også for de mange gæster, som bor og lejer sommerhuse. Initiativet vil smitte positivt af på turismen, siger chefkonsulent i Dansk Erhverv Christian Ohm.

Bakker og dale er hindringer

Aftalen dækker næsten hele Fyn, størstedelen af Lolland, kystområder i Nordvest- og Sydsjælland, områder langs den jyske vestkyst, store dele af Nordjylland, Djursland og Bornholm.

Der vil aldrig komme en 100 procents dækning, da bakker og dale kan hindre signalet. Men ministeren mener, at man med god ret nu kan sige, at så godt som hele Danmark er dækket.

800 megahertz-frekvensbåndet, der giver adgang til mobilt internet på op til 100 megabit, kommer nu på auktion, så teleselskaberne kan byde på opgaven.

Den øgede dækning skal være tilgængelige for borgerne inden udgangen af 2015.

Som en sidegevinst ved aftalen kan frekvensbåndet også afhjælpe problemer med "huller" i det mobile telefonnet. Det betyder, at borgere, der tidligere har haft besvær med at få signal, når de ringer, nu får en bedre dækning,

Det kræver dog, at teleselskaberne sætter en mast op - men det har ministeren en forventning om, vil ske.

- Teleselskaberne kan nemlig for relativt få penge opsætte antenner til mobiltale på de opsatte mobilmaster, og dermed øge taledækningen væsentligt, siger Ole Sohn.

/ritzau/