Mobning på jobbet koster milliarder

Det koster dyrt for arbejdspladserne, hvis mobberiet bider sig fast. Det værste er langtidssygemeldingerne og at arbejdsdagene bliver mindre effektive, fordi arbejdsmoralen dykker.

Op mod hver 12. medarbejder rammes af mobning og det koster på sygemeldinger og tabt effektivitet.

Mobning kan være dyrt for virksomhederne, fordi sygefraværet stiger. Især langtidssygemeldingerne går i vejret, når mobberiet har bidt sig fast, viser en lang række undersøgelser.

Det koster samfundet mindst 3,7 milliarder kroner, men beløbet kan være mindst dobbelt så stort, viser nye tal fra en omfattende bog om mobning, der udkommer i morgen.

Forfatterne anslår at op mod én procent af arbejdsstyrken er udsat for grov mobning. Det er næsten 29.000 personer. Det koster det offentlige i snit 128.000 kroner for hver person.

Beløb kan være højere

Lavt sat koster det 3,7 milliarder kroner. Men det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø anslår at 8-9 procent er udsat for mobning, mens op mod 2 procent mobbes i særlig svær grad. Det kan altså være udgifter på det dobbelte.

I aften sætter Magasinet Penge fokus på mobningens årsager, konsekvenser og løsninger. og her der er interview med en af forfatterne til den nye bog, "Mobning på arbejdspladsen - årsager og løsninger". Forfatter Eva Gemzø Mikkelsen kommer i studiet. Hun har sammen med Kirsten Kullberg og Inger Lise Eriksen-Jensen beskrevet fænomenet.

Dyre sagsanlæg

Og så er det dyrt, hvis der anlægges sag. I både Norge og Sverige er mobbeofre blevet tilkendt meget store erstatningsbeløb. Noget der også meget vel vil kunne ske i Danmark. Norske tal viser at omkring 30 procent af alle førtidspensioneringer kan føres tilbage til psykiske lidelser, der er påført gennem jobbet.

Det er ofte ved forandringsprocesser på arbejdspladserne, at mobning kan opstå. Det har Magasinet Penge eksempler på. Se mere i aften kl. 21.25 på DR1.

Facebook
Twitter