Møbel-kopister udnytter Irland til falske designklassikere

I Irland udløber en designers rettigheder efter 25 år efter ophavsmandens død, og derfor kan møbler kopieres tidligere.

I Danmark er møbeldesign beskyttet i 70 år efter ophavsmandens død, men i Irland udløber rettighederne, 25 år efter at produktet er designet. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN)

De britiske myndigheder har forsøgt at sætte en stopper for salget af kopierede møbelklassikere til Danmark, men en møbelfabrik har flyttet sin adresse til Irland, hvor lovgivningen stadig tillader salg af kopimøbler.

Og salget skader den danske møbelbranche, lyder det fra Flemming Larsen, der er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.

- Et brand, som man har brugt meget energi på at opbygge bliver besmittet, når der kommer kopier på markedet, siger han.

Kopiproduktionen rammer blandt andet møbler tegnet af danske arkitekter som Arne Jacobsen, Finn Juhl og Hans J. Wegner.

Irland har andre beskyttelsesregler

I Danmark er møbeldesign beskyttet i 70 år efter ophavsmandens død, men i Irland udløber rettighederne, 25 år efter at produktet er designet. Derfor kan danske kunder købe varerne lovligt.

Indtil i sommer virkede samme fidus i Storbritannien, men der er reglerne nu ændret og salget stoppet.

Flemming Larsen, fra Træ- og Møbelindustrien ærgrer sig over, at firmaet bag blot fortsætter aktiviteterne fra Irland.

- Nu gælder det om også at få lukket de sidste huller, så kopivirksomhederne ikke shopper rundt i Europa for at udnytte de huller der er. Målet må være at sætte en stopper for de her krænkelser, siger han.

Han mener, at konsekvenserne er alvorlige for de danske møbelproducenter:

- Kopierne udhuler jo møblernes eksklusivitet i kundernes øjne. Dermed bliver originalerne sværere at sælge, og det kommer til at gå ud over de virksomheder, som har rettighederne.

Årelang kamp mod kopier

De danske møbelproducenter har kæmpet mod kopimøblerne i årevis. I sommer vandt de en stor sejr, da der faldt en dom, som forpligter teleselskaberne til at blokere hjemmesider, der retter sig mod det danske marked.

Det har betydet, at hjemmesiden er blevet sværere at få adgang til, og at hverken priser eller markedsføring er på dansk. Desuden må den irske forhandler ikke tilbyde at stå for at fragte varerne til Danmark.

Men ændringerne har ikke været tilstrækkelige til at stoppe salget til Danmark, viser det sig. Danske kunder fortsætter med at bestille varer hjem fra fabrikken.

Importerede kopier kan blive smadret i tolden

Selvom det er lovligt at købe møblerne i Irland, er det ikke risikofrit for danske kunder at få dem fragtet hjem. I princippet risikerer man nemlig, at tolderne tilbageholder og destruerer møblerne ved grænsen. Og det er direkte ulovligt at sælge møbelkopierne videre.

Nu håber branchen, at de danske myndigheder vil gå ind i sagen, for at overbevise Irland om at indføre strengere beskyttelse af de danske møbeldesigns.

- Vi gør, hvad vi kan, for at gøre opmærksom på problemerne. De danske myndigheder må være oppe på beatet for at få Irland til at tilpasse sig de andre EU-landes regler på området, lyder det fra branchedirektør Flemming Larsen.

Den irske møbelsælger vil ikke oplyse, hvor mange danske kunder den har haft siden ændringerne i sommer. Og har i øvrigt ingen kommentarer.

Der er mere om kopivarer i magasinet Penge på DR1 klokken 21:55 i aften.

Facebook
Twitter