Mød din nye kollega: Danmark skal være førende i brug af cobots

Industriens Fond og Teknologisk Institut investerer i pilotprojekt om samarbejdende robotter til produktionsvirksomheder.

De kommende ti år skal antallet af små robotter mere end tidobles hos danske produktionsvirksomheder, lyder det fra Teknologisk Institut. (Foto: (Grafik) Katrine Holst)

Hos Trelleborg Sealing Solution er tre medarbejdere ved at fremstille plastiktætninger.

To af kollegaerne summer og laver små pibelyde. Den tredje – som er den eneste af kød og blod – overvejer om det er ved at være tid til at gå til frokost.

I produktionslokalerne i Helsingør har små robotter de seneste år overtaget det manuelle arbejde.

- Operatøren er gået fra at stå og stoppe rør ind i den her maskine til at være ham, der laver kvalitetskontrol og alt det andet spændende, forklarer projektleder Henrik Tørnes.

Robotterne, som hos Trelleborg Sealing Solution sørger for at klippe plastikrør op til tætninger og pakninger i forskellige størrelser, kaldes cobots og kan arbejde side om side med almindelige medarbejdere.

- De er sikre og skal ikke indhegnes, og derfor kan operatøren stå lige ved siden af og på den måde passe seks maskiner ad gangen, siger Henrik Tørnes.

Robotterne er blevet bedre til at samarbejde

Ifølge Teknologisk Institut vil antallet af cobots i drift i Danmark de kommende ti år stige fra omkring 200 i dag til 3.500.

- Vi har brugt cobots i en årrække til at flytte ting fra sted til sted, men nu kan vi også bruge dem til en række nye processer; eksempelvis at skrue skruer i, svejse, lime og polere, forklarer centerchef ved Teknologisk Institut Kurt Nielsen.

Samtidigt er teknologien blevet lettere at anvende, hvilket betyder, at produktionsvirksomhederne slipper for leverandør med ansvar for, at robotterne kører.

- Det gør cobots til et værktøj, vi kan bruge i dagligdagen, ligesom vi bruger vores telefoner, siger Kurt Nielsen.

Cobots fra den fynske virksomhed Universal Robots er designet, så de indbyder til, at man kommer tæt på og tager fat i dem, forklarer centerchef ved Teknologisk Institut Kurt Nielsen. (Foto: DR Nyheder)

Cobots skal afhjælpe mangel på arbejdskraft

Ifølge udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup, er der hastigt brug for de maskinelle medarbejdere. Det forventes nemlig, at der i 2030 vil mangle 99.000 faglærte på det danske arbejdsmarked.

Af samme grund har Industriens Fond investeret 8,5 millioner kroner i at skubbe på udbredelsen af cobots.

- Målet er, at den enkelte medarbejder ubesværet skal kunne installere, programmere og innovere med cobots, siger Charlotte Kjeldsen Krarup, der er udviklingsdirektør i Industriens Fond.

Tilbage i produktionslokalerne i Helsingør har de omkring 50 cobots knoklet videre i frokostpausen, og de nyder efterhånden også en del respekt fra deres menneskelige kollegaer.

- Der var stor skepsis, da vi startede med de første cobots, siger projektleder Henrik Tørnes og tilføjer

- Faktisk var der kun en enkelt operatør, der ville være med i projektet, men nu er det efterhånden blevet hverdag.

FacebookTwitter