Momsekspert: Brug for et helt nyt system

Ved at bruge ny teknologi behøver lande ikke blot at stole på, at virksomhederne nu også betaler deres lovpligtige moms.

Handel med slik er en af de metoder, der benyttes, når statskassen snydes for moms. (© dr)

Det nuværende momssystem i EU, hvor virksomheder selv har ansvaret for at indberette moms på importerede varer, er forældet.

Sådan lyder det fra den franske forsker og ekspert i momssvindel Marius-Christian Frunza.

- Det fungerer ikke i en global økonomi. Det er forældet i en økonomi med globale trusler – som eksempelvis momssvindel, forklarer han.

Svaret er derfor ny teknologi. Der findes nemlig allerede teknologier, som hurtigere og mere effektivt kan kontrollere handlen med varer, lyder det fra Marius-Christian Frunza.

Så mindre tillid og mere kontrol?

- Helt, helt sikkert. Måden, hvorpå momssystemet fungerer i dag, bør erstattes af et nyere system, som giver regeringer og myndigheder mulighed for en mere effektiv kontrol. For når først pengene forsvinder i denne type svindel, er de meget svære at få tilbage, siger han.

Der svindles med momsen for enorme beløb. Senest har DR Dokumentar afsløret, at personer – mistænkt for at have forbindelser til Islamisk Stat og al Qaeda - har siddet som direktører i et netværk af firmaer, der har svindlet for millioner af kroner i Danmark.

Politiet regner med, at alene dette netværk koster statskassen 30 mio. kroner i ubetalt moms, skat og afgifter.

Det er dog blot en lille del af den samlede svindel i EU. Ifølge Marius-Christian Frunza svindles der for omkring 200 milliarder euro, hvilket svarer til 1,5 procent af den samlede BNP i unionen.

- Og de penge sendes måske i andre retninger – som f.eks. til finansiering af terror, forklarer den franske forsker.

Af samme grund har Marius-Christian Frunza et klart budskab til de danske politikere og den danske regering.

- De har en moralsk pligt til at samarbejde med andre lande og de europæiske myndigheder for at få det stoppet hurtigst muligt, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk