MP Pension ophæver sin egen Danske Bank-karantæne

Udrensning i bankbestyrelse får magistrenes pensionskasse til at genoptage investeringerne.

Thomas Borgen og Ole Andersen er nu begge fortid i Danske Bank. Det har fået pensionskassen MP Pension til at genoptage sin handel med bankaktien. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Efter fire måneders selvvalgt karantæne på baggrund af Danske Banks hvidvasksag åbner pensionskassen MP Pension nu igen op for at investere i aktier i Danmarks største bank.

Det sker som reaktion på sidste uges ekstraordinære indgreb fra Danske Banks hovedaktionær, A. P. Møller Holding, der krævede en udskiftning af store dele af bankens bestyrelse.

- Vi har besluttet os for at ophæve karantænen, så vi nu kan handle med Danske Bank-aktier igen. Det har vi fordi, udskiftningen af store dele af bestyrelsen har skabt et solidt grundlag for at finde en ny direktør til Danske Bank, siger direktør Jens Holst.

Topchef og bestyrelsesformand er væk

Danske Bank er stadig på jagt efter en permanent direktør, efter at daværende topchef Thomas Borgen i september blev fritstillet på den dag, hvor banken offentliggjorde sin egen interne undersøgelse af hvidvasksagen i afdelingen i Estland.

Ved samme lejlighed meddelte daværende bestyrelsesformand Ole Andersen, at han - uden at sætte dato på - ville stoppe, når det 'vigtige arbejde' i forbindelse med hvidvasksagen var slut.

I sidste uge overraskede hovedaktionæren A. P. Møller Holding med opbakning fra pensionskasserne ATP og PFA ved at kræve en ekstraordinær generalforsamling i Danske Bank.

Den bliver afholdt 7. december, hvor Ole Andersen og formand for revisionskomiteen Jørn P. Jensen begge forlader bestyrelsen.

Pensionskasse: De var uansvarlige

Danske Banks hvidvasksag har siden årsskiftet kostet banken omkring en fjerdedel af sin markedsværdi på fondsbørsen i København.

Udsigten til milliardstore bøder i Danmark og USA på grund af bankens hvidvasksag har fået mange investorer til at smide aktien fra sig.

Men med udskiftningen i bestyrelsen er der grund til at tro, at banken har lagt en mere ansvarlig kurs – og at aktien igen vil blive en god forretning, mener Jens Holst.

- De var uansvarlige. Og derfor fik vi også et dårligt afkast. Men hvidvasksagen er også noget, der er sket for længe siden. Og nu har ledelsen vist, at de fremadrettet vil arbejde for at genoprette tilliden, siger han.

'Vi sælger, hvis de gør noget rigtig dumt'

MP Pension ejer aktier for 370 millioner kroner i Danske Bank, hvilket svarer til under én procent. Ikke meget sammenlignet med A. P. Møller Holding, der sidder på 20 procent af aktierne.

- Men vi har hele tiden ført et aktivt ejerskab. Og det vil vi blive ved med. Vi møder op og stemmer ved generalforsamlingerne og vil også gøre det ved den ekstraordinære generalforsamling, siger Jens Holst.

Selvom MP Pension nu har vurderet Danske Bank-aktien som stueren, er det ikke udelukket, at pensionskassen igen kan finde på at lægge aktien på is – eller helt droppe den.

- Så skal de gøre noget rigtig dumt, rigtig længe. Hvis de for eksempel fortsætter med hvidvask uden at lytte til os som investorer, så vil vi, alt andet lige, frasælge aktien, siger han.