Myndigheder advarer: Legetøj fra udenlandske netbutikker kan være farligt for dit barn

Dommen er hård over tre stykker legetøj købt hos to populære udenlandske webbutikker.

Det kan være en rigtig dårlig ide at købe billigt legetøj til børn i netbutikker uden for EU. For meget af legetøjet kan nemlig være farligt, viser en undersøgelse af flere stykker legetøj, som DR har fået foretaget hos Sikkerhedsstyrelsen.

Legetøjet omfatter bl.a. en rangle med metalbjælder og et trææble med en larve i en snor. Produkterne er købt hos to af danskernes foretrukne udenlandske webshops, netgiganterne Wish og Amazon.

Og allerede ved udpakningen er der problemer med ranglen.

- Der er allerede nogle af bjælderne, der er faldet af her, forklarer specialkonsulent Lene Nørskov Svensson fra Sikkerhedsstyrelsen.

- Det er sådan nogle, små børn kan sluge og få galt i halsen og blive kvalt af.

Om trææblet med larve i snor lyder vurderingen:

  • Trææblet med larve i snor er købt hos både Amazon og Wish. (Foto: Omit Jafi)
  • Ranglen er købt hos både Amazon og Wish. (Foto: Omit Jafi)
  • Det tredje stykke legetøj er en trælarve. Den skal kunne tåle et træk på ni kilo, men snoren, der holder sammen på larven, er allerede knækket ved åbningen af pakken. (Foto: Omit Jafi)
1 / 3

- Den har en meget lang snor. Til børn under tre år er der et krav om, at den ikke må være længere end 22 centimeter. Den her er over 30 centimeter. Hvis et barn får den rundt om halsen, så udgør den en kvælningsrisiko, fastslår hun.

Lene Nørskov Svenssons samlede dom over de tre stykker legetøj er klar:

- De produkter, vi har kigget på her i dag, udgør en kvælningsrisiko. Der er skarpe dele, smådele og snore, der kan udgøre en kvælningsfare.

- Hvad ville I gøre, hvis en dansk butik solgte de varer, vi har set på i dag?

- I et tilfælde som det her ville vi nok gå ud til forbrugerne med en tilbagekaldelse af produktet. Det her er farligt. Det skal trækkes tilbage fra markedet.

DR har bedt både Amazon og Wish om et interview. Men det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Amazon eller Wish.

Dansk Erhverv: Unfair konkurrence

Sikkerhedsstyrelsen er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på en analyse af 20 produkter indkøbt hos nethandelsgiganten Wish. Og Lene Nørskov Svensson bekræfter, at resultatet af dagens undersøgelse nærmere er reglen end undtagelsen.

- Generelt lever de fleste af de produkter, vi kigger på, ikke op til reglerne. Især hvis vi kigger i den billige ende af de produkter, der kan købes.

Det er Dansk Erhverv, der har indkøbt de tre stykker legetøj, som DR har bedt Sikkerhedsstyrelsen undersøge.

- Det har vi gjort for at vise, at man på dansksprogede udenlandske hjemmesider og netbutikker kan købe ting, der er farlige, siger markedschef Lone Rasmussen.

- Vores motivation er at vise, at her er en skævhed. Og der er nogle regler, der ikke er gode nok, tilføjer hun.

Brancheorganisationen for dansk detailhandel har længe forsøgt at råbe politikerne op om unfair konkurrence fra udenlandske netbutikker, der ikke overholder regler om produktsikkerhed og forbrugerbeskyttelse.

Mangler sanktionsmuligheder

I dag har Sikkerhedsstyrelsen kun mulighed for at henvende sig til udenlandske netbutikker og gøre dem opmærksom på, at de sælger farligt legetøj, men ofte uden den store effekt.

- Vi kan godt henvende os til platformene og få dem til at fjerne produkterne, men typisk ser vi, at de kommer til salg igen efter en periode, siger Lene Nørskov Svensson.

Der kan dog være hjælp på vej til Sikkerhedsstyrelsen. Regeringen er på vej med et nyt lovforslag, der skal gøre det lettere at kontrollere og straffe udenlandske webbutikker, som sælger ulovlige og farlige produkter. Forslaget ventes fremsat i starten af det nye år.