Myndighederne fik dobbelt så mange tips om hvidvask i 2015

Tips og indberetninger om hvidvask strømmer ind til myndighederne.

Private virksomheder, som for eksempel advokater og pengeinstitutter, er underlagt hvidvasklovgivningen og har dermed pligt til at give besked til myndighederne, hvis de ikke kan afvise en mistanke om hvidvask af penge eller til finansiering af terror. (Foto: PASCAL LAUENER © Scanpix)

Sidste år strømmede det ind med indberetninger og tips om hvidvaskning af penge hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet - også kendt som bagmandspolitiet.

Bagmandspolitiet oplevede bagmandspolitiet ikke mindre end en fordobling af antallet af underretninger om hvidvask i forhold til året før. Det blev i alt til henvendelser om 15.500 tilfælde.

- Pengeinstitutterne, spiludbydere og andre brancher er mere opmærksomme, og det har så medført flere underretninger, siger Jens Kauffeld Andreasen, leder af Hvidvasksekretariatet hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet. Han vurderer, at en stor del de de penge, der bliver hvidvasket, stammer fra narkotikakriminalitet.

Cirka 8.600 af underretningerne kom fra pengeinstitutter, mens cirka 4.00o indberetninger kom fra spiludbydere. Derudover er der også kommet underretninger fra andre private virksomheder.

Netop i dag falder der dom i det, der betegnes som Danmarkshistoriens største sag om hvidvask. Her står to mænd tiltalt for at have hvidvasket penge for 226 millioner kroner.

Pengeinstitutter og andre private virksomheder, der er underlagt hvidvasklovgivningen, har pligt til at give besked til myndighederne, hvis de ikke kan afvise en mistanke om hvidvask af penge eller til finansiering af terror.

Danmarkshistoriens største sag om hvidvask af penge

Kl. 13 falder der i Københavns Byret dom i det der betegnes som Danmarkshistoriens største sag om hvidvask.

De to tiltalte - en far og en søn - er tiltalt for at have hvidvasket i alt 226 millioner kroner i et københavnsk vekselbureau i perioden fra 2010 til 2014.

Politiet slog til og ransagede vekselbureauet i november 2014. Ved aktionen blev der beslaglagt store kontantbeløb.

De har siddet varetægtsfængslet siden, og i maj sidste år blev de begge tiltalt for hvidvask og omfattende hæleri.

- Det kan for eksempel være en person, der står med en halv million kroner i kontanter og ikke kan eller vil forklare, hvorfor man står med alle de penge i kontanter, og hvor de kommer fra, fortæller Jens Kauffeld Andreasen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet.