Myndigheder undersøger Danfoss-fund i russisk militærkøretøj

Erhvervsstyrelsen har bedt Danfoss om at komme med en redegørelse.

Arkivfoto. Danfoss er i tæt dialog med Erhvervsstyrelsen om at få afdækket forholdene omkring den magnetventil, der er fundet i et russisk militærkøretøj. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

De danske myndigheder går nu ind i sagen om et angiveligt fund af en magnetventil fra Danfoss i et russisk militærkøretøj i Ukraine.

Tidligere på ugen kunne DR Nyheder fortælle, at det otte ton tunge pansrede køretøj er blevet erobret af ukrainske trupper på slagmarken, og at efterfølgende undersøgelser angiveligt viser, at køretøjet indeholder dele fra en række vestlige virksomheder.

Blandt dem er den danske industrigigant Danfoss.

For at klarlægge forholdene har Erhvervsstyrelsen nu igangsat en undersøgelse, fortæller kontorchef Signe Flenge.

- Når vi laver sådan en undersøgelse, så er det med henblik på at få afklaret, om sanktionerne er blevet overtrådt, siger hun til DR Nyheder.

Erhvervsstyrelsen har til opgave at føre kontrol med eksport af produkter, der er underlagt særlige regler eller sanktioner. Det kan for eksempel være produkter, der kan bruges militært.

Signe Flenge forklarer, at styrelsen i første omgang har bedt Danfoss om at komme med en redegørelse i løbet af et par uger.

Hvad forventer I af redegørelsen?

- Det kan jeg ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt, svarer Signe Flenge og tilføjer

- Det er mit helt generelle indtryk, at danske virksomheder er meget optagede af at overholde sanktionerne. Det er gået stærkt, der er kommet mange sanktioner på meget kort tid, så der skal navigeres godt her, og Erhvervsstyrelsens rolle er at få vejledt virksomhederne.

Danfoss afviser salg til militærkøretøjer

Danfoss bekræfter, at der tilsyneladende er tale om en ældre magnetventil fra virksomhedens fabrikker i Danmark og Polen.

Virksomheden oplyser desuden, at de ikke har kendskab til, hvordan ventilen er endt i det pansrede køretøj.

- Vi har allerede iværksat og afsluttet en grundig intern undersøgelse, og der er tale om en gammel magnetventil, som anvendes blandt andet til aircondition- og kølesystemer, og i de fleste toiletter, siger Kasper Elbjørn, der er kommunikationschef i Danfoss.

  • Det er i dette militærkøretøj, at man angiveligt har fundet en komponent fra Danfoss.
  • Her ses magnetventilen fra Danfoss.
1 / 2

Danfoss oplyser desuden, at koncernen ikke sælger eller udvikler komponenter til russiske militærkøretøjer.

Siden fundet i Ukraine blev kendt, har Danfoss været i løbende dialog med Erhvervsstyrelsen, fortæller Kasper Elbjørn.

- Jeg vil understrege, at der er tale om et standardprodukt, der kan købes hos en VVS-grossist. Men vi forstår henvendelsen og er allerede i dialog med Erhvervsstyrelsen, siger han.

Ambassadør rejser spørgsmål

Fundet af vestlige komponenter er dokumenteret af en række fotografier.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at verificere fotografiernes ægthed, men den ukrainske ambassade i Danmark bekræfter, at de er taget af ukrainske tropper under den russiske invasion.

Det er et militært køretøj af denne type - nemlig Tigr - som Ukraine angiveligt har fundet en komponent fra Danfoss i. (Foto: Andrzej Lange © Ritzau Scanpix)

Fundet har fået den ukrainske ambassadør til at stille spørgsmål ved, om Danfoss har gjort tilstrækkeligt for at forhindre brug af deres produkter i militært udstyr i Rusland, for eksempel ved at have klare aftaler angående videresalg.

- Selvfølgelig rejser det nogle spørgsmål: Kendte Danfoss til, hvad deres teknik blev brugt til? Og har de tegnet en kontrakt med Rusland om at levere det, hvor de har insisteret på, at det ikke har måtte monteres på militærkøretøjer?, siger ambassadør Mykhailo Vydoinyk.

Tungt invasionskøretøj

Det russiske køretøj er af modellen Tigr og spiller en vigtig rolle i den russiske invasion af Ukraine.

Tigr er det russiske svar på det amerikanske pansrede køretøj Humvee og produceres i Rusland af virksomheden Voenno-Promyshlennaya Kompaniya, der betyder Militært-Industrielt Selskab.

I en krigssituation kan køretøjet, der kan køre i terræn, bruges til hurtigt at komme fra A til B, og man kan montere forskellige våbensystemer på ydersiden.

Danfoss sælger sine produkter i hele verden. I Rusland har virksomheden flere fabrikker og en omsætning på over to milliarder kroner om året.

Ud over Danfoss viser billederne også dele fra en række andre virksomheder - blandt andre tyske Bosch. I Tyskland har oplysningerne ifølge mediet Der Spiegel ligeledes fået myndighederne til at åbne en undersøgelse.