Nanna betaler 12.000 kroner ekstra i renter, fordi hun har haft en depression: ’Det er fuldstændig absurd'

Flere forsikringsselskaber vil ikke livsforsikre kunder med depression.

Nanna Inie Strømberg-Derczynski kunne ikke få en livsforsikring ved Letpension, fordi hun har haft en depression. (Foto: Gustav Houe Dall - DR)

Da Nanna Inie Strømberg-Derczynski i 2017 tog et forbrugslån på 75.000 kroner, gik renten fra 8 procent til 11,25 procent, fordi hun var i behandling for en depression. Det betyder en merudgift på 12.000 kroner.

- Jeg synes, det er uretfærdigt. Det var en situation, jeg havde taget vare på. Det er diskriminerende for en gruppe, der i forvejen er udsatte, siger Nanna Inie Strømberg-Derczynski, der til dagligt er erhvervsforsker i et samarbejde mellem virksomheden Lix og IT Universitetet.

Hun bad sin bankrådgiver i Djurslands Bank om et forbrugslån på 75.000 kroner, fordi hun skulle bruge penge til et indskud i et rækkehus og til et bryllup.

- Jeg var frisk og rask. Jeg havde ikke haft mén fra depressionen i årevis. Jeg fejlede ikke noget og havde ikke gjort det længe, fordi jeg var i behandling, siger hun.

Det er noget pjat, mener Nanna. Se, hvad hun har at sige i videoen her.

Svaret fra rådgiveren var, at Djurslands Bank gerne ville låne hende pengene til 8 procent i rente.

Først ville banken dog have, at Nanna Inie Strømberg-Derczynski skulle købe en låneforsikring – der er en form for livsforsikring – gennem Letpension. Letpension er det pensionsselskab og den forsikringsformidler, som banken samarbejder med.

Forsikringen skulle være bankens sikkerhed for lånet, hvis Nanna skulle gå hen og dø eller miste evnen til at arbejde.

Fik nej af forsikringsselskabet

For at få forsikringen skulle Nanna Inie Strømberg-Derczynski udfylde oplysninger om sit helbred.

- På det tidspunkt var jeg på udtrapning af antidepressive piller, så det skrev jeg selvfølgelig. Der var også spørgsmål til, om jeg har været selvmordstruet eller indlagt, og det svarede jeg nej til, fordi det havde jeg ikke, siger Nanna Inie Strømberg-Derczynski.

Men netop oplysningerne om de antidepressive piller var afgørende.

De betød, at Nanna Inie Strømberg-Derczynski fik afslag på at tegne forsikringen på grund af ’moderat depression, vinterdepression, fødselsdepression eller efterfødselsreaktion for mindre end 1 år siden,’ som det lød i et afslag fra Letpension.

Fra 8 til 11,25 procent i rente

Djurslands Bank ville stadig gerne give Nanna Inie Strømberg-Derczynski lånet. Men uden forsikringen blev renten højere. Hun fik nu tilbudt at låne de 75.000 kroner til 11,25 procent i stedet for de 8 procent, som havde været på tale i første omgang.

- Jeg synes, det er er noget pjat, at depression stadig er stigmatiseret. Det er jo ikke sådan, at fordi man har influenza, kan man ikke forsikres.

- Som jeg ser det, sker der noget med min hjerne en gang imellem, som gør, at den har lidt svært ved at finde energi til ting. Jeg synes, det er fuldstændig absurd, at det betyder, at de ikke vil forsikre mig, siger Nanna Inie Strømberg-Derczynski.

Nanna Inie Strømberg-Derczynski valgte dog at optage lånet alligevel og undersøgte ikke, om hun kunne få det billigere i andre banker.

- Jeg havde ikke lyst til at skifte bank, fordi det er en besværlig proces. Men havde jeg vidst, hvad jeg ved nu, havde jeg aldrig optaget det lån. Jeg troede ikke, jeg havde andre muligheder, siger Nanna Inie Strømberg-Derczynski.

Det er groft at udelukke en særlig gruppe af mennesker og give dem ringere vilkår på lån, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk. (Foto: Carsten Jandorf - DR)

Hendes oplevelse i Djurslands Bank vækker forargelse i Landsforeningen for psykisk sundhed, Sind.

- Jeg er forarget. Det er ikke rimeligt, at man oveni at være ramt af en psykisk lidelse - uanset hvor svær eller let den er - skal betale ekstra penge for at låne i banken, siger Knud Kristensen, der er landsformand i Sind.

Låneforsikringer er udbredt

Djurslands Bank er ikke den eneste, der beder kunderne om at tegne en livsforsikring, når de tager et forbrugslån. Seks af landets ti største banker tilbyder det også, når kunderne tager forbrugslån.

Fire af de banker samarbejder også med Letpension, som ikke ville forsikre Nanna Inie Strømberg-Derczynski, mens de sidste to samarbejder med forsikringsselskaber, som kun i nogle tilfælde forsikrer personer med depression.

- Det er groft at udelukke en særlig gruppe af mennesker og give dem ringere vilkår på lån. Jeg har meget svært ved at se sammenhængen mellem depression og de lånevilkår, man har, siger Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Men for bankerne handler det om at have en sikkerhed for de penge, de låner ud.

- Kan man stille sikkerhed for et lån, bliver det billigere. Sådan er det i alle sammenhænge, uanset om det er sikkerhed i et hus, en bil eller en forsikring, siger Kjeld Gosvig-Jensen, der er juridisk direktør i bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

Han mener, at låneforsikringer er en fordel for både banker og kunder.

- Det er rigtig godt for begge parter, at kunden er dækket ind, hvis kunden bliver syg, så kunden ikke kommer til at hænge på noget, kunden ikke kan betale, siger Kjeld Gosvig-Jensen.

I alle sammenhænge er det billigere at få et lån, hvis man kan stille sikkerhed, siger Kjeld Gosvig-Jensen, der er juridisk direktør i Finans Danmark. (© Finans Danmark)

Der findes ingen opgørelse over præcis hvor mange danskere, der rammes af depression. Statens Institut for Folkesundhed har tidligere anslået, at fire procent af danskerne har depression.

- At udelukke en større gruppe mennesker snerper hen mod at være diskrimination, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Finans Danmark mener ikke, at bankernes metode har noget med diskrimination at gøre.

- Det er et marked, der er ens for alle, uanset om man er syg eller ej. Det er et spørgsmål om, at man ikke kan stille sikkerhed, og derfor får en anden pris, siger Kjeld Gosvig-Jensen, der er juridisk direktør i Finans Danmark.

Djurslands Bank har ikke ønsket at svare på DR’s spørgsmål, men henviser i stedet til Finans Danmark.

Letpension vil heller ikke stille op til interview, men henviser til PFA Pension, fordi det er PFA, der administrerer Letpensions produkter. Heller ikke PFA ønsker at stille op til interview med DR Nyheder.