- Nanna ville ikke dø - hun ville leve

16-årige Nanna Svendsen begik selvmord for fire år siden. Få dage forinden var hendes dosis af antidepressive piller blevet sat op.

"Smerte - selvmord er ingen løsning"

Teksten er skrevet af 16-årige Nanna Svendsen, få måneder før hun tog sit eget liv.

- Hun ville ikke dø, hun ville leve, siger hendes mor, Susanne Svendsen.

Nanna ville ikke glemmes

Hun sidder og scroller frem og tilbage på en hjemmeside, hun har lavet til ære for sin datter. Her har hun samlet billeder, digte og små tekster, Nanna Svendsen har skrevet.

- Jeg har samlet alle de ting, som Nanna har lavet. Fordi Nanna ville ikke glemmes. Når hun sad derhjemme med sin sociale fobi, så var hun altid så bange for, at hendes venner glemte hende. Derfor har jeg lavet den her side, siger Susanne Svendsen til TV Avisen.

Da Nanna Svendsen var 14 år, fik hun en depression, og hun blev ordineret antidepressive piller.

- Hun fik lettere ved at komme ud af døren, men hun blev agressiv overfor sig selv og overfor familien, siger Susanne Svendsen.

Fik kun piller

Kort efter blev Nanna Svendsen indlagt i to måneder. Da hun blev udskrevet, fik hun en ny type antidepressive piller, men hun fik ingen anden hjælp.

- Vi fik ingen psykologhjælp. Vi var overladt til den hjælp, pillerne kunne give hende. Og det gjorde så også, at hun fik det dårligere og dårligere, fortæller hendes mor.

Efter lang tids tovtrækkeri med kommunen, fik Nanna bevilliget få timers psykologhjælp. Men der var hun ifølge Susanne Svendsen allerede blevet så dårlig, at hun kun turde forlade hjemmet én gang om ugen.

Den 23. oktober 2007 var Nanna Svendsen til kontrol hos en specialist - han satte hendes dosis af antidepressiver markant op. Tre dage efter begik hun selvmord.

- Jeg kom op på hendes værelse, og så fandt jeg hende. Hun havde kvalt sig selv med et sjippetov, siger Susanne Svendsen.

Man skal lære at Nannas død

Susanne Svendsen mener i dag, at piller var en medvirkende årsag til datterens død.

- Grunden var selvfølgelig, at hun var meget deprimeret, fordi hun ikke havde fået den hjælp, hun skulle have. Og pillerne har givet den sidste energi til, at hun har haft overskud til at tage sit eget liv, siger Susanne Svendsen.

Og hun mener også, sundhedsmyndighederne bør lære af hendes datters sag.

- Jeg mener, at det burde være fast standard, at man bør være døgnovervåget, når man som ung starter den form for medicinsk behandling, siger Susanne Svendsen.

Facebook
Twitter