Nationalbankdirektør advarer: Vi er ikke rustet til en ny krise

Krudtkammeret er tæt på at være tømt, lyder det fra Lars Rohde om den globale økonomi.

Den danske nationalbankdirektør er bekymret for de meget lave renteniveauer. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den danske økonomi er i absolut topform. Men der kan lure mørke skyer i horisonten, og hvis der kommer en global krise inden for de næste år, vil der kun være få redskaber tilbage i den pengepolitiske værktøjskasse til at stå i mod med.

Sådan lyder udmeldningen fra nationalbankdirektør Lars Rohde, der i Jyllands-Posten opfordrer til tilbageholdenhed.

Gældsniveauerne i USA og i en række europæiske lande er nemlig rekordhøje og kombineret med et historisk lavt renteniveau, er der ikke mange ting at skrue på, hvis en ny krise skulle ramme.

- Derfor er krudtkammeret tæt på at være tømt, hvilket er bekymrende, siger han.

En økonomisk krise i Danmark ligger dog ikke lige umiddelbart for, men derfor skal vi alligevel overveje grundigt, hvordan vi agerer pengepolitisk, mener Lars Rohde.

- Vi har et godt overskud på statsfinanserne lige nu, og det giver et politisk rum til flere offentlige investeringer. Men det er måske den største fare for overophedning lige nu, hvor byggeaktiviteten af offentlige projekter i forvejen er meget høj, mens arbejdsløsheden er meget, meget lav. Mådehold er nøgleordet lige nu, siger han til Jyllands-Posten.

Minister: Centralbanken bør stramme op

Finansminister Kristian Jensen (V) deler store dele af nationalbankdirektørens advarsel. Han peger dog på, at Danmark er et af de EU-lande med den laveste gæld, og at dansk økonomi har finansielle muskler til at lave en hjælpepakke, hvor vi øger vores indsats på offentlige investeringer og pumper penge ud i den danske økonomi uden, at alarmen behøver at lyse rødt.

- Vi har behov for at få nedbragt gælden i lande som Italien, Spanien og Frankrig, og vi har behov for, at flere lande får ryddet op i deres banksektor, siger han til DR Nyheder og fortsætter:

- Jeg synes, at det er på høje tid, at den europæiske centralbank og forskellige nationalbanker strammer op på pengepolitikken. Hvis de ikke gør det, så risikerer vi at løbe tør for værktøjer, hvis der skulle komme en ny økonomisk krise, siger Kristian Jensen, der fortæller, at der er opbakning til en normalisering af rentepolitikken blandt EU-lande med en sund økonomi.

Økonom: Negativ rente er et problem

Ifølge Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, er der intet, der tyder på, at vi får en global økonomisk nedsmeltning, som vi så under finanskrisen i 00'erne.

Han peger blandt andet på, at EU i dag har et langt mere effektivt apparat til at håndtere krisetider, og at den finansielle sektor er langt mere velkonsolideret.

Men det er et problem, at blandt andet den europæiske centralbanks rente er negativ, og han tilføjer, at vi siden krisen har ført en ekstremt lempelig pengepolitik med store opkøbsprogrammer, hvor centralbankerne køber næsten alle statsobligationer, der er rundt omkring.

- Hvis nu, der kommer en krise inden for Euro-området, så kan man ikke lempe pengepolitikken yderligere. Og der er nogle lande, hvor man kan sige, at de offentlige finanser fortsat er i så dårlig forfatning, at man ikke kan føre en mere lempelig finanspolitik ved for eksempel at sænke skatterne eller øge de offentlige udgifter, siger han til DR Nyheder.

Hvilke advarselstegn er der i den globale økonomi lige nu, der kunne pege hen mod en krise?

- Noget af det bekymrende er den eskalerende handelskonflikt mellem USA og resten af verdenen. Den rummer et potentiale for, at vi kan få en vis nedtur i verdensøkonomien, fordi den internationale handel i dag er meget vigtig for mange lande. En handelskrig kan få store konsekvenser for hele verden, fordi den globale produktion er afhængig af fremstilling i rigtig mange lande.

Finansminister Kristian Jensen siger, at vores fastkurspolitik i dag betyder, at den danske nationalbank ikke umiddelbart kan skrue på renten.

Han opfordrer dog til, at man også herhjemme ser på, hvilke værktøjer man har, hvis der skulle komme en ny krise.

Facebook
Twitter