Nationalbankdirektør: ’Det går rigtig godt med dansk økonomi’

Nationalbankens analyse af udsigterne for dansk økonomi tegner et billede af en lys økonomisk fremtid.

Nationabanken fremlagde i dag sin analyse af udsigterne for dansk økonomi. Og udsigten er godt, er den helt korte version. (Foto: Grafik: Nathalie Nystad)

- Økonomien er et rigtig godt sted.

Sådan lød det fra Lars Rohde, der er direktør i Nationalbanken, efter han havde fremlagt hovedpunkterne fra Nationalbankens analyse af udsigterne for dansk økonomi.

Vi er godt på vej ud af coronakrisen, beskæftigelsen er høj, og lønnen stiger hos forbrugerne. Men hvis man dykker lidt længere ned i analysen, så er der både gode takter og mindre gode.

Vi har her samlet tre hovedpointer, du kan tage med fra Nationalbankens analyse.

Boligmarkedet

(© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Det brandvarme boligmarked har længe været en varm kartoffel i dansk finanspolitik – og det er det stadig.

Nationalbankens analyse viser, at priserne på enfamiliehuse fortsat vil stige med 11,6 procent i år, men de vilde stigninger er bag os og vil aftage. I 2022 forventes prisstigningen at være på 4,6 procent og i år 2023 1,2 procent.

Men der er stadig en del usikkerhed om prisudviklingen. Og derfor mener Nationalbanken, at gårsdagens udmelding fra erhvervsministeriet, om at man ikke vil lave et indgreb på boligmarkedet, er 'ærgerlig'.

- Jeg synes, at der er brug for mere robuste strukturer, som både gør den enkelte boligejer mere modstandsdygtig overfor fald i boligpriserne, men som også gør hele samfundet mere robust, siger Lars Rohde, der er direktør i Nationalbanken.

Allerede i juni meldte Nationalbanken ud, at der var behov for indgreb, hvor der blev stillet 'højere krav om afdrag for de mest forgældede boligejere og lavere skatteværdi af rentefradrag'.

Den holdning er uændret, lyder det fra nationalbankdirektøren, som understreger, at ansvaret for beslutningen ligger alene hos regeringen.

- Hvis man vælger ikke at følge de råd, som både vi og Det Systemiske Risikoråd har givet, så påtager man sig også et ansvar, og det er jeg sikker på, at regeringen er på det rene med.

Arbejdsmarkedet

(© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Der er rekordmange danskere i arbejde. Det er i udgangspunktet godt. Men den tårnhøje beskæftigelse betyder også, at arbejdsgiverne har problemer med at finde arbejdskraft.

Det er især hotel- og restaurationsbranchen, der mangler folk. Men også byggeriet og industrien har vanskeligt ved at få den nødvendige arbejdskraft.

Det er et problem for de mange virksomheder, men det kan i sidste ende være godt for dig og din pengepung.

- Det betyder, at lønnen må forventes at stige, forklarer nationalbankdirektør, Lars Rohde.

Men kommer det ikke til at ramme virksomhederne?

- Jo, men der er plads til det, tilføjer han.

Forbruget

(© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Samfundet er ved at vende tilbage til normalen efter coronapandemiens mange restriktioner. Og det samme er vores forbrug.

Nationalbankens rapport viser, at vi bippede mere og mere med betalingskortet i takt med, at restriktionerne forsvandt. Det er faktisk kun vores rejseforbrug, der stadig ikke er kommet i omdrejninger igen.

Når vi vender blikket mod danskernes bankkonti, så er der også masser af penge at forbruge. For da pandemien var på sit højeste, fik mange en 'ufrivillig' opsparing, fordi der ikke var samme muligheder for at bruge sine penge.

Facebook
Twitter