Nationalbankdirektør giver kold skulder til bankers rente-bøn

Det er op til bankerne selv, om deres kunder skal betale for at have penge i banken, lyder det fra Nationalbanken.

Nationalbankdirektør Lars Rohde: - Det er en beslutning for den enkelte bank, om den vælger at sætte negative indlånsrenter for dens kunder. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Bankerne har længe bedt Nationalbanken om en hjælpende hånd - i stedet fik de i dag en kold skulder.

Renterne er kommet så langt ned, at det reelt koster bankerne penge, når deres kunder sætter penge i banken på en almindelig indlånskonto, og den regning vil bankerne gerne have Nationalbankens hjælp til at dække. Men det skal de altså ikke se frem til.

- Lad mig understrege, at det ikke er Nationalbankens opgave at friholde danske banker for strukturelt lave renter, sagde nationalbankdirektør Lars Rohde i dag i en tale til finanssektorens øverste direktører.

De lave renter har fået flere banker – Jyske Bank og Sydbank – til at sende regningen videre til kunderne ved for første gang i danmarkshistorien at indføre negative indlånsrenter for privatkunder. Foreløbig gælder det dog kun for meget velhavende kunder med mere end 7,5 mio. kr. stående på privatkontoen.

Flere banker har varslet, at de også kan ende med at indføre negative indlånsrenter for privatkunder.

Hvem skal have regningen?

Hvordan regningen for de lave renter i bankernes indlånsforretning betales, vil nationalbankdirektøren ikke blande sig i.

- Det er en beslutning for den enkelte bank, om den vælger at sætte negative indlånsrenter for dens kunder, sagde Lars Rohde.

Til gengæld understregede han, at regningen for de lave renter til bankerne, når det drejer sig om kundernes indeståender, er temmelig beskeden i forhold til bankernes samlede overskud.

Fra 2012 til 2018 kostede de lave renter samlet de danske banker 4 mia. kroner. I samme periode havde de danske banker overskud på 218 mia. kroner, påpegede Lars Rohde.

Bankernes bøn om nulrente

Bankernes problem opstår, fordi langt de fleste privatkunder tilbydes nul procent i rente på deres indlånskonti. Men bankerne er henvist til at sætte en stor af de indsatte penge videre ind i Nationalbanken – og det sker for størstedelens vedkommende til negativ rente, og dermed med et tab som følge.

Den regning har bankerne hidtil selv dækket, men udsigten til lave renter i lang tid har altså gjort negative indlånsrenter aktuelle. Det har også fået bankerne til at bede Nationalbanken om øget adgang til at kunne sætte penge i Nationalbanken til nul procent i rente via den såkaldte folioramme.

Nationalbanken understreger dog, at det ikke får regningen til at forsvinde, men blot sender den videre i systemet.

- I øvrigt vil jeg minde om, at Nationalbankens overskud tilfalder staten. Hvis bankerne skal kompenseres yderligere, vil det betyde en overførsel af midler fra staten til bankerne. Det er svært at forsvare i den nuværende situation, hvor bankernes indtjening fortsat er pæn, sagde Lars Rohde i talen og understregede, at bankerne også må indstille sig på, at tjene færre penge i fremtiden.

I et skriftligt svar udtaler direktør for bankernes brancheorganisation Finansdanmark Ulrik Nødgaard:

- Vi har opfordret Nationalbanken til, ligesom centralbankerne i Schweiz og Japan har gjort, at hæve foliorammen for bankerne, for at lette den situation, vi er i nu, hvor bankernes indtjening er under massiv pres, og har været det længe. Det har Nationalbanken afvist i dag, og det tager vi til efterretning og så fortsætter vi vores dialog med Nationalbanken om sektorens situation og udfordringer.

I en række europæiske lande debatteres negative renter for privatkunder, og i Tyskland har det udløst en politisk debat om et decideret forbud mod negative renter til privatkunder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk