Nationalbanken advarer mod "risiko for orkan" på boligmarked: Peger på to tiltag, der kan ramme boligkøbere

Ny advarsel rammer boligmarkedet fra Nationalbanken, der vil have set på låneregler.

Nationalbanken advarer nu i stigende grad mod situationen på boligmarkedet. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Der er nu så godt gang i kedlerne under boligmarkedet, at politikerne nøje bør overveje at stramme lånereglerne, så færre danskere kommer til at sidde med et for stort lån i deres bolig.

Så kontant er beskeden fra Nationalbanken, der torsdag kommer med en klar advarsel om situationen på boligmarkedet.

Vicedirektør i Nationalbanken Karsten Biltoft mener, at den nuværende situation er bekymrende.

- Vi har set er en stigende andel af afdragsfrie lån, og at førstegangskøbere låner helt op til lånegrænsen, og det er der, bekymringen er størst, fordi det gør, at boligejerne er mindre robuste over for et eventuelt prisfald, siger han.

- Det er på tide at overveje at gøre noget, lyder det.

Konkret peger Nationalbanken på et højere udbetalingskrav og krav om afdrag for højt gældsatte boligejere, som tiltag, der bør overvejes.

Udbetalingskravet er den sum penge, som en boligkøber skal stille med for at få lov til at låne til en bolig. Kravet er i dag fem procent. Det betyder, at man selv skal stille med 125.000 kroner, hvis man vil købe en bolig, der koster 2,5 millioner kroner.

Risiko for orkan

Netop spørgsmålet om at lave et indgreb, mener Karsten Biltoft, kan sammenlignes med en båd, der kan være på vej ud i stormvejr.

- Det kan godt være vejrudsigten er, at det går godt, der er fin medvind, men der er også i stigende grad en vejrudsigt, der indeholder risiko for orkan. Og hvis den orkan rent faktisk kommer, og du sidder der i båden, reber man sejlene nu eller venter man?

Hvad vil du anbefale?

- Jeg vil anbefale, at man reber sejlene nu.

Risikerer du ikke, at udelukke nogen fra boligmarkedet?

- Jeg vil sige det på den måde, at hvis det er sådan, at man skal låne helt op til kanten for at få en bolig, og dermed gør sig sårbar, så skal man tænke sig om to gange, inden man køber den bolig. Det kan godt være det bliver en anden bolig, men det er ingen udelukkelse.

Flere advarsler

Det er flere ting, der får Nationalbanken til at advare om situationen på boligmarkedet.

Blandt andet er danske boligejeres såkaldte bruttogæld i forhold til indkomst ligger blandt de højeste i verden, og samtidig bliver der lånt mere ud til boligejerne.

Derudover peger Nationalbanken på, at kreditinstitutterne også har givet flere boligkøbere afdragsfrihed - altså en periode, hvor en boligejer ikke betaler af på sit lån.

I 2020 udgjorde lån uden afdrag således lidt under halvdelen af alle nye lån til boligejere med høj gæld.

Meldingen fra Nationalbanken kommer dagen efter, at Finanstilsynets direktør Jesper Berg slog fast, at der vil blive behov for et indgreb, hvis boligpriserne fortsætter med at stige, som tilfældet har været det seneste år.

- Hvis udviklingen fortsætter, som vi ser i øjeblikket, så er der nødt til at komme et indgreb. Man kan så vægte, hvornår man vil gøre det, men jo tidligere man gør det, jo mindre er der behov for at gøre, sagde han til DR Nyheder.

Direktøren pegede konkret på afdragsfriheden som ét sted, hvor man kunne sætte ind.

Også professor på CBS Jesper Rangvid, der er en af landets førende eksperter på området, mener, at tiden er inde til et nålestiksindgreb. Han mener, at der bør kigges på en model, hvor der bliver begrænset afdragsfrihed på de dyreste boliger.

Så meget er prisen steget det seneste år

Ikke som op til finanskrisen

Både Finanstilsynet, Nationalbanken og Jesper Rangvid mener, at den nuværende situation ikke kan sammenlignes med tiden op til finanskrisen. Alligevel er en vigtig læring fra dengang, at man ikke må vente for længe med indgreb, lyder det.

En af årsagerne til, at det gik så galt under finanskrisen var, at bankerne ikke havde nok at stå imod med, da økonomien vendte.

Her lyder det fra Nationalbanken, at bankernes udlån til hårdt ramte virksomheder er begrænset, og der er sat penge af til at klare tab.

Men skulle økonomien blive ramt af et kraftig tilbageslag - en såkaldt hård recession - kan enkelte banker komme til at mangle kapital, viser en ny stresstest fra Nationalbanken.

Hidtil ingen planer om indgreb

Selv om der nu har været flere advarsler fra Nationalbanken og Finanstilsynet om udviklingen på boligmarkedet, har meldingen fra regeringen hidtil været, at man følger udviklingen. Derudover har det været beskeden, at der ikke planer om indgreb på boligmarkedet.

Det skyldes blandt andet, at regeringen forventer, at højere renter og lidt større udbud af boliger vil kunne lægge en dæmper på udviklingen af sig selv.

- Vores økonomer vurderer, at vi næste år vil se en langt mindre stigning, end vi ser nu. De vurderer på baggrund af udbud af boliger, på renteniveauet og på baggrund af de alle de initiativer, der i øvrigt er taget, lød det fra finansminister Nicolai Wammen tirsdag.

I 2021 forventes det, at huspriserne stiger med 11,2 procent. Det skyldes dog hovedsageligt fremgangen i starten af året. Til næste år forventer regeringen en noget lavere prisvækst på 3,1 procent.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk