Nationalbanken frygter ikke hårdt brexit: Kan blive positivt for visse brancher

Brexit vil gøre ondt på nogle, men samlet set er der ikke meget at frygte for Danmark.

Dansk økonomi er i højkonjunktur, og alarmklokkerne hverken bimler eller bamler, lyder det fra nationalbankdirektør Lars Rohde. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Der er ikke dryppet meget malurt i bægeret i den halvårlige prognose over dansk økonomi, som Nationalbanken onsdag offentliggjorde.

Dansk økonomi er i topform, og væksten virker skridsikker, lyder det i analysen, hvor Nationalbanken også lægger en dæmper på frygten for et 'hårdt brexit'.

Timeglasset er ellers ved at løbe ud i Storbritannien, hvor landet allerede om ni dage reelt kan få kappet fortøjningerne til EU og EU's indre marked.

- Både virksomheder og husholdninger har betydelig opsparing, og den offentlige økonomi er sund i Danmark, siger nationalbankdirektør Lars Rohde på sit halvårlige pressemøde for dansk økonomi.

Gør mest ondt på Storbritannien

Hvert år sælger danske virksomheder varer for 50 milliarder kroner i Storbritannien. Det placerer de britiske udbrydere på en fjerdeplads over de største eksportmarkeder.

Men ifølge Nationalbanken vil et hårdt brexit formentlig kun gøre indhug på én procent i den danske eksport:

- Den samlede konsekvens for kemi og medicin vil falde med omkring 20 procent under et scenarie med en hård brexit. Men i forhold til den samlede eksport vil vi kun se et fald på én procent. Så selv et hårdt brexit vil for den samlede danske økonomi være af relativt overskuelig karakter, siger Lars Rohde.

City of London til Danmark

Det er Storbritannien, som har gjort sig selv en økonomisk bjørnetjeneste ved at melde sig ud af EU, lyder meldingen fra nationalbankdirektøren:

- Den samlede effekt for Danmark er ikke særligt negativ, og vi forventer, at effekten på engelsk økonomi bliver langt større end for noget andet land, siger Rohde.

Han giver også eksempler på, at et britisk farvel til EU også for visse brancher kan have positiv indvirkning på bundlinjen.

- Det kan lyde kontraproduktivt. Men brexit kan også have positive konsekvenser for visse brancher, siger han.

- Det skyldes, at der for eksempel er nogle danske industrivirksomheder, som er underleverandører til bilindustrien. De konkurrerer med nogle britiske virksomheder. Men et brexit vil betyde, at de vil få bedre plads og større eksport til blandt andet den tyske bilindustri, siger Lars Rohde.

Han nævner også, at der hos den danske finansbranche ligger et stort potentiale for at hente markedsandele ud af City of London, som ind til brexit-afstemningen har været EU's finansielle centrum.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk