Nationalbanken gør som Vestas, Pandora og Lego - flytter produktionen til udlandet

Nationalbanken håber at kunne spare små 20 millioner kroner om året ved at udlicitere pengeproduktionen.

Om godt to måneder er det slut med at producere danske penge i Danmark. Danske mønter og pengesedler er i flere hundrede år blevet præget og trykt på Den Kongelige Mønt og Seddeltrykkeriet i Nationalbanken.

Nationalbankens beslutning om at flytte produktionen til Finland skyldes, at folk i langt højere grad end tidligere benytter sig af elektroniske betalingsmidler som netbank og MobilePay. Det skaber et mindre behov for fysiske penge. Derfor kan det nu bedre betale sig at producere dem i Finland.

Nationalbanken regner på den måde med at spare 15-20 millioner kroner om året på at producere penge.

Normalt at flytte

Men det er ikke kun de danske penge, som skal flytte til udlandet. Også mange andre produkter, som mange i særlig grad forbinder med Danmark, bliver produceret i udlandet. Heriblandt kan nævnes det danske kongelige porcelæn - Royal Copenhagen, LEGO, Vestas og smykker fra smykkevirksomheden Pandora.

Og der er især én grund til, at flere og flere virksomheder vælger at flytte dele eller hele deres produktion til andre lande, fortæller Marcus Møller Larsen, lektor i international business på Copenhagen Business School.

- Helt overordnet er det fordi, der er mange penge at spare på det. Lønomkostningerne er eksempelvis lavere i mange andre lande, mens lønomkostningerne i Danmark er meget høje.

I følge Marcus Møller Larsen kan det både have stor og lille betydning for virksomheden og produktet, når dele af eller hele deres produktion flytter til udlandet. Der kan være mange udfordringer. Blandt de største udfordringer er, om virksomheden har tilegnet sig nok viden om, hvad det virkelig vil sige og kræver at flytte sin produktion, siger han.

- Det er den opgave, som handler om at sætte sig ned og tænke grundigt over, hvad det kræver for den enkelte virksomhed at skabe succes i udlandet har vist sig at være vanskelig. Der vil altid være udfordringer ift. til at forstå kulturen, ansætte og finde de rigtige mennesker, hele planlægningsfasen osv.

Sender symbolsk signal

Selvom vi lever i en global økonomi, hvor virksomheder handler og opererer på tværs af lande og kontinenter, har det en stærk symbolsk virkning, når en virksomhed vælger at sende produktionen til udlandet.

- Så vil det jo miste noget af den nationale værdi ved at tage en sådan betydning, fordi man sender et signal til markedet, ved at man ikke længere er så fastknyttet til det nationale arbejdsmarked, men i stedet søger lykken et sted, hvor arbejdslønningerne kan være lavere, siger Marcus Møller Larsen.