Nationalbanken stopper salget af statsobligationer

Efter tre rentesænkninger på 11 dage stopper Nationalbanken nu også med at udstede statsobligationer.

Finansministeriet, med Bjarne Corydon i spidsen, har besluttet at stoppe udstedelserne af indenlandske og udenlandske statsobligationer indtil videre. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Efter indstilling fra Nationalbanken har Finansministeriet besluttet at stoppe udstedelserne af indenlandske og udenlandske statsobligationer indtil videre.

Det fremgår af en meddelelse på Nationalbankens hjemmeside.

Chefstrateg i Carnegie Henrik Drusebjerg er overrasket over udmeldingen fra Nationalbanken. Han havde - ligesom ingen andre strateger og økonomer - ikke set dette geværgreb komme fra Havnegade.

- Det er efter min mening endnu et helt klart udtryk for, at Nationalbanken vil tage alle midler i brug for at forsvare fastkurspolitikken, siger han til Ritzau Finans.

Bankøkonomer: Meget usædvanligt

Nationalbanken har tre gange på 11 dage sænket den danske rente på indskudsbeviser. Det er den rente, som bankerne får, når de sætter penge ind i Nationalbanken.

Og det har flere bankøkonomer betegnet som meget usædvanligt. Det har nemlig udvidet det negative spænd mellem pengemarkedsrenterne i Danmark og euroområdet.

- Det er Nationalbankens forventning, at stop for salg af statsopbligationer vil bidrage til at reducere de længere rentespænd og dermed begrænse valutaindstrømningen, skriver Nationalbanken.

/ritzau/