Naturstyrelsen sælger nåletræ til russisk oligark-koncern: 'Det er himmelråbende'

Mens danske virksomheder stopper deres aktiviteter i Rusland, fortsætter staten med at sælge statsskov til en koncern ejet af oligarker tæt på Putin.

Naturstyrelsen tjener penge på at sælge danske nåletræer til en russiskejet virksomhed. Én betaling er allerede blevet påvirket af sanktioner. (Foto: (Grafik: Signe Heiredal - DR))

På havnen i Hundested ligger en stor bunke fældede nåletræsstammer.

De kommer fra statsskovene i Ganløse, Gribskov og Bidstrup og blev fredag eftermiddag hentet af et fragtskib.

Naturstyrelsen får penge for at sælge træstammerne til den russiskejede virksomhed Ilim Timber. Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået.

Leveringsaftalens mængder og vilkår aftales typisk for et halvt år ad gangen. Den nuværende kontrakt gælder hele første halvår af 2022, hvor Naturstyrelsen har forpligtet sig på at sælge godt 12.000 kubikmeter fastmasse træ.

Hvordan har Ruslands invasion af Ukraine påvirket samarbejdet?

- Naturstyrelsen har som følge af sanktionerne løbende kontrolleret, om der skulle være sanktioner mod Ilim Nordic Timber eller ejerkredsen bag firmaet. Hverken firmaet eller personerne i ejerkredsen fremgår af sanktionslisterne, hvorfor styrelsen forsat lever op til den indgående kontrakt, svarer Naturstyrelsen i en mail til DR Nyheder.

Fredag eftermiddag blev træ fra Gribskob, Ganløse Ore og Bidstrup Skovene på Sjælland afhentet på Hundested Havn. Skovene er såkaldt statsskov, og det er Naturstyrelsen, der tjener penge på skovhugsten. (Foto: DR Nyheder)

De sjællandske træstammer ender i første omgang i Nordtyskland, men virksomheden Ilim Timber er en russisk koncern, der i sidste ende er del af Ilim Group, hvor oligarkerne Boris og Mikhail Zingarevich og Zakhar Smushkin sidder i ejerkredsen.

Sidstnævnte er medlem af det magtfulde organ Russian Union of Industrialists and Entrepreneur, der ofte bliver betegnet som ”sammenslutningen af oligarker”, og brødrene Zingarevich deltog i 2015 i Putins 63-års fødselsdag, der blev fejret med en ishockeykamp.

I videoen nedenfor kan du se et klip fra den legendariske fødselsdagskamp.

Gruppeformand for Enhedslisten Peder Hvelplund kalder aftalen om salg af dansk statsskov for "himmelråbende" og mener, at den bør stoppes med det samme.

- Det er fuldstændigt uhørt, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at Naturstyrelsen under den danske regering ikke har sikret sig, at man ikke indgår i handler med russiske oligarker, siger han.

Der er ingen sanktioner, der forhindrer Naturstyrelsens samarbejde med Ilim Timber, men miljøordfører for Venstre Jacob Jensen mener også, at miljøministeren ”bør rive kontrakten i stykker med det samme".

- Jura er én ting, noget andet er moral, siger Jacob Jensen og tilføjer:

- Når dansk erhvervsliv over en bred kam sagtens kan finde ud af at afbryde samarbejder med russiske virksomheder, så virker det mærkeligt, at Naturstyrelsen ikke kan.

Betaling påvirket af sanktioner

Ifølge Naturstyrelsen er en enkelt betaling fra Ilim Timber blevet blokeret i Danske Bank, da den bank, som savværket forsøgte at bruge, angiveligt er underlagt sanktioner.

- Naturstyrelsen har efterfølgende modtaget betalingen via en anden bank, der ikke er sanktioneret, skriver styrelsen til DR Nyheder.

Både Peder Hvelplund og Jacob Jensen mener, at Naturstyrelsen og Miljøministeriet burde have brugt den manglende betaling til at ophæve kontrakten.

- Det virker jo nærmest som om, man insisterer på at begå en dumhed. Når sanktionerne overfor bankerne rent faktisk virker, og betalingen ikke gennemføres, er det oplagt at bruge det som argument for at ophæve kontrakten, siger Peder Hvelplund.

Minister: Staten kan ikke gå længere end sanktionerne

Miljøminister Lea Wermelin (S) understreger, at de nuværende sanktioner ikke forhindrer Naturstyrelsen i at sælge statsskov til russerne.

Derudover pointerer hun, at den danske stat af diplomatiske årsager ikke kan gå videre end de allerede aftalte sanktioner.

- Vi skal ikke vedtage særskilte, danske sanktioner, som det ville være, hvis vi rev den her kontrakt over, siger Lea Wermelin.

Selvom danske virksomheder altså godt kan standse russiske samarbejder af moralske årsager, er det samme - ifølge ministeren - ikke muligt for staten.

Ministeriet vurderer også, at den manglende betaling fra Ilim Timber ikke har været argument nok til at annullere kontrakten.

Ifølge professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage vil Naturstyrelsen - på lige fod med alle andre virksomheder - formentligt blive mødt af et erstatningskrav, hvis man bryder aftalen med Ilim Timber i utide.

- Men hvis staten ville, kunne man juridisk sagtens trække sig fra sådan en aftale, siger Frederik Waage.

- Argumentet om, at EU-landene skal stå sammen om de samme sanktioner, er udelukkende et politisk argument.

Venstre køber heller ikke forklaringen om, at staten ikke kan gå videre end de overordnede sanktioner, og Jacob Jensen vil nu indkalde ministeren til samråd.

Lea Wermelin vil sammen med udenrigsministeriet undersøge, om det er muligt at stramme sanktionerne yderligere.

- Jeg kommer til at tage den her sag (om Naturstyrelsens salg af træ til Ilim Timber, red.) op med udenrigsministeriet for at sikre, at vi får kigget på det i koordination med det, der foregår i EU, siger hun.