Naviair og flyvelederne indgår aftale: Forventer markant reduktion af forsinkelser

Konflikten har resultereret i, at flere tusinde passagerer har oplevet forsinkelser til og fra Københavns Lufthavn.

Der har været massive forsinkelser både ind og ud af Københavns Lufthavn de seneste måneder, fordi der har været mangel på flyveledere. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Efter flere måneders forsinkelser og aflyste fly kan flypassagerer, der enten er på vej på ferie eller forretningsmøder, måske få udsigt til mere præcise fly.

Naviair og flyyveledernes fagforening (Datca) har indgået en midlertidig aftale.

- Aftalen skal understøtte en normalisering af afviklingen af flytrafikken i de danske lufthavne og det danske luftrum, skriver Naviair i en pressemeddelelse.

Aftalen skal ifølge pressemeddelelsen afhjælpe den akutte mangel på flyveledere, der opstod under coronapandemien.

- Jeg glæder mig over, at vi i fællesskab har fundet nogle gode løsninger, som sikrer, at vi kan normalisere vores drift til gavn for flyselskaber, lufthavne og passagerer, udtaler konstitueret administrerende direktør hos Naviair, Mads Kvist Eriksen.

- Med aftalen er det vores klare forventning, at vi hurtigt vil se en markant reduktion af forsinkelser forårsaget af Naviair, siger han.

Uenighed mellem Naviair og flyveledere

Aftalen kommer i kølvandet på lang tids konflikt mellem de to parter.

Naviair og flyvelederne har blandt andet været uenige om antallet af ekstravagter. Ekstravagterne er opstået efter coronapandemien, fordi selskabet under pandemien afskedigede flyveledere.

Naviair har efterfølgende ikke kunnet rekruttere det nødvendige antal flyveledere, efter luftfarten kom på vingerne igen som følge af de mange nedlukninger.

Samtidig har flyvelederne krævet en større lønstigning fra Naviair.

Konflikten har resultereret i, at flere tusinde passagerer i de seneste måneder har oplevet forsinkelser til og fra Københavns Lufthavn.

Naviair har efterfølgende rykket flyveledere fra Roskilde Lufthavn til Københavns Lufthavn for at mindske de mange forsinkelser. Et træk, som også fik kritik fra flyvelederne.

Sommeren kan meget vel betyde færre forsinkelser, efter der er indgået ny aftale mellem flyvelederne og Naviair. (Arkivfoto) (Foto: © Sille Veilmark, DR)

Flyvelederne: Risiko for at aftale ikke er tilstrækkelig

Selvom der ikke er tale om en langsigtet aftale, glæder også flyvelederne sig over aftalen.

- Flyvelederne ønsker at komme ud af den uholdbare situation Naviair har bragt sig i, og derfor indgår vi nu en aftale, siger formand for Datca, Esben Blum.

- Vi ser fortsat en risiko for at denne aftale ikke i tilstrækkelig grad sikrer fastholdelse, men det må tiden vise. Flyvelederne giver nu Naviair en hjælpende hånd ved en ekstraordinær fleksibilitet i en periode fremover, så Naviair kan bruge tiden på at komme i balance på lang sigt, tilføjer han.

Lufthavn og Dansk Industri glæder sig over løsning

I Københavns Lufthavn skaber det stor lettelse, at der er fundet en løsning.

- I Københavns Lufthavn ser vi frem til, at vi meget snart igen får leveret den aftalte kapacitet og kan opleve den effektive og stabile flyveledelse, som sikrer en god oplevelse for passagererne, siger Thomas Woldbye, administrerende direktør i Københavns Lufthavn.

Han roser samtidig parterne for at tage ansvar, så der kan skabes ro om sommertrafikken.

Karsten Lauritzen, der er direktør i Dansk Luftfart under Dansk Industri, glæder sig også over, at der er fundet en aftale.

- Sommerferien er forhåbentlig reddet for flyselskaberne og mere vigtigt de mange danskere, der skal rejse ud i verden, og de mange udlæninge der kommer til og lægger penge i Danmark, siger Karsten Lauritzen.

I forbindelse med at aftalen kun er midlertidig, siger han, at der først og fremmest er brug for en løsning lige nu og her op til sommerferien.

- Så er der en udfordring i fremtiden. Ingen ved, hvor mange der kommer til at rejse i fremtiden, og hvornår luftfarten er tilbage, men det midlertidige problem er forhåbentlig løst. Så må man jo kigge på hvilke problemer, der dukker op, når der skal forhandles overenskomst i den nærmeste fremtid, siger han.