Nedlukningen koster arbejdspladser: 11.000 flere ledige på to uger

På trods af stigende ledighed tror økonomer stadig på et godt 2021.

Efter at ledigheden har været stabil i løbet af efteråret, stiger den nu igen. (© Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard)

Siden det meste af Danmark gik på juleferie, er ledighed steget med over 11.000 personer. Det betyder, at der nu er 171.362 personer ledige.

- De nye restriktioner og nedlukningen er noget, økonomien tager notits af. Vi forventer, at vi kommer igennem en periode nu, hvor ledigheden kommer til at lægge højere, end den gjorde i november og oktober, siger Anders Christian Overvad, der er økonom i Arbejdernes Landsbank.

Det er dog vigtigt at huske på, at ledigheden gennem hele coronakrisen er steget ved månedsskiftet for derefter at falde igen.

- 171.000 ledige danskere er højt, og 11.000 nye ledige er mange. Det kommer vi ikke udenom. Men egentlig er tallene ikke overraskende. Vi har set, at ledigheden normalt stiger ved månedsskifter, siger Anders Christian Overvad.

Han forventer, at ledigheden vil falde i morgen, når dem, der har fået nyt job ved årsskiftet, også kommer med i ledighedstallene.

Og tager man de nye restriktioner i betragtning, er Nykredits cheføkonom faktisk positivt overrasket over ledighedstallene.

- Når man tænker på, at dansk økonomi endnu engang er lukket ned – og endda i et videre omfang end i foråret – så er stigningen i ledigheden ikke bekymrende. Faktisk er det nok snarere overraskende, at den ikke er meget større, end vi normalt ser over et årsskifte, når man tæller nedlukningen med i ligningen, siger Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom i Nykredit.

Begge økonomer understreger, at ledigheden også andre år normalt stiger i januar og februar.

- Der er rigtig meget sæsonarbejde i Danmark. Både landbruget og håndværkere har normalt mindre at lave, når er det koldt, siger Anders Christian Overvad.

Da Danmark lukkede ned i første omgang i marts, steg ledigheden også voldsomt, og den toppede på 185.913 ledige den 2. juli. I løbet af efteråret faldt antallet af ledige helt ned til 153.278 ledige i september.

- Vi tror stadig på en stærk dansk økonomi i 2021. Der er sat gang i initiativer som for eksempel udbetaling af feriepenge, der skal være med til at holde væksten oppe. Det er bare brandærgerligt, at vi har fået en rigtig dårlig begyndelse på året med nedlukningen, for det gør ondt i økonomien, siger Anders Christian Overvad.

Hvordan ledigheden kommer til at udvikle sig de kommende måneder afhænger af, hvor længe landet skal være lukket ned.

- Sandsynligheden for at miste sit job er øget. Men det er ikke sådan, at man skal gå og være bekymret. Der er nogle, der mister deres job i den kommende tid, men der er også nogle, der finder tilbage til arbejdsmarkedet, siger Anders Christian Overvad.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter