Net-handlende ryger i toldfælde

Lave valutakurser gør det billigt at købe varer på nettet. Men selv om butikkerne ligger i et EU-land, så sender flere i hemmelighed varerne fra en helt anden verdensdel. Og så skal der betales moms og told.

Når der kommer moms og told bliver varen pludselig meget dyrere. (Foto: DR © DR)

En udspekuleret forretningsfidus betyder, at mange danskere i disse dage får en uventet ekstraregning, når de handler i udenlandske internetbutikker.

Dykkende valutakurser har på kort tid gjort det særdeles attraktivt at bestille varer fra især England, men ofte sendes pakkerne i al hemmelighed fra en helt anden verdensdel, og så skal der pludselig betales både told, moms og gebyr. Det skriver metroXpress i dag.

- Det er dybt problematisk, for det vildleder forbrugerne og betyder, at man ikke kan stole på, at den pris, man betaler i første omgang, holder. I Danmark vil den slags være klart ulovligt, siger Vagn Jelsøe, der er afdelingschef i Forbrugerpolitisk center ved Forbrugerrådet.

Fidusen bruges af flere store forhandlere af især musik, film og tøj, som sælger direkte til dan-ske forbrugere.

Ligner EU-butikker

På hjemmesiderne gør flag, sprog og priser i pund, euro og kroner tydeligt opmærksom på, at der er tale om butikker fra EU-lande.

Dermed burde de kunne handle told- og afgiftsfrit med kunder i alle andre lande i unionen.

Hvad der ikke står tydeligt på hjemmesiderne er, at selvsamme butikker i vid udstrækning af-sender deres varer fra eksempelvis Hong- kong. Det betyder, at de kan sælges billigere, men besparelsen rammer kunden i nakken, når pakken pludselig får selskab af en regning for dansk moms og told plus 155 kroner i gebyr.

Butikken lå på Jersey

32-årige Morten Kaa valgte som mange andre at købe fra et udenlandsk website, da han skulle have to nye spil til sin X-box.

I en dansk forretning kan computerspil til X-box være meget dyre, så han køber fra en netbutik, som tilsyneladende ligger i Storbritannien. Sitet skriver deres priser i engelske pund, og der er både britisk flag og EU-flag på sitet.

Han tror han slipper med at betale 400 kroner - men sådan går det ikke:

- Da de her varer bliver leveret til min adresse, så er der pludselig kommet told påm siger han til DR Nyheder.

Selv om netbutikken ser ud til at være engelsk, så er varerne sendt fra den lille engelske ø Jersey, der ligger ud for Frankrigs kyst.

Jersey er ikke medlem af EU, og når varerne kommer fra et sted uden for EU, så skal Morten Kaa betale 180 kroner i afgifter og 25 procent moms. Så er regningen på 400 kroner lige pludselig blevet til 680 kroner. Altså 70 procent mere end han, troede han skulle betale.

Skader branchens omdømme

Foreningen for Distance og Internethandel tager afstand fra forretningsmetoden, som ifølge formand Morten Kamper skader hele branchens omdømme.

- Der er desværre nogle få firmaer, som ikke kan overholde helt normale spilleregler og på det nærmeste fupper kunderne. Det er utrolig ærgerligt både for branchen og for forbrugerne, siger han til metroXpress.

Morten Kamper opfordrer forbrugerne til at være opmærksomme på det, der står med småt, og også gerne spørge forretningerne, hvis de er usikre på, hvor varerne sendes fra.

Uklarhed om hvilken love der gælder

Hos Forbrugerrådet ser Vagn Jelsøe helst, at internetbutikker, der sender varer fra et andet land, end de giver indtryk af, bliver retsforfulgt. Noget, han dog vurderer, vil være stort set umuligt.

- Problemet er, at der ikke rigtig er klarhed over, hvilket lands love der gælder for hvad, når butikken er i et land, kunden i et andet, og afsendelsen sker fra et helt tredje. Det er et helt reelt problem ved international e-handel, og det bør der gøres noget ved, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk