Netbank kan dræbe små firmaer

Firmaer må selv dække tabet, hvis de bliver udsat for indbrud i netbanken. Banker nægter at tage ansvar.

Firmaer må selv dække tabet, hvis de bliver udsat for indbrud i netbanken. Banker nægter at tage ansvar. (© Nordea)

Små virksomheder skal selv dække tabet, hvis de bliver udsat for indbrud i netbanken. For små virksomheder som D&M Design med otte ansatte kan et indbrud i netbanken derfor få fatale konsekvenser. Det skriver Politiken.

-Vi risikerer at skulle dreje nøglen om, hvis vi bliver udsat for et stort indbrud i vores netbank, siger Michael Knudsen, medindehaver af D&M Design.

Efter at et firma sidste sommer fik lænset sin netbank for næsten to millioner kroner, har Finanstilsynet arbejdet på at finde en løsning på, hvordan små virksomheder med under ti ansatte kan sikres ved et netbankindbrud.

I alt drejer det sig om 215.000 virksomheder.

Efter snart et års arbejde i tilsynet er der endnu ikke fundet en løsning, og virksomhederne havner derfor stadig i økonomisk uføre, hvis deres netbank får uønsket besøg.

Banker vil ikke dække

I december samlede Finanstilsynet et udvalg med en bred palet af erhvervslivets parter for at diskutere, hvordan man løser ansvarsproblemet. Her i blandt Dansk Byggeri, Finansrådet og Forsikring & Pension.

Spørgsmålet er, om Danmark skal gøre brug af et EU-direktiv, der gør det muligt at skrue en lov sammen, så banker er tvunget til at dække mindre virksomheders tab ved et indbrud i netbanken. Derved vil bankerne skulle dække små virksomheders tab på samme måde, som de i dag dækker det hos private kunder.

Ifølge Dansk Byggeri, vil det være oplagt.

- Netbanker er et stykke infrastruktur, der bare skal fungere. Bankerne tjener penge på netbanker i forvejen, og derfor skal de også være en del af den her løsning, siger Mads P. Gede, konsulent hos Dansk Byggeri.

Men det vil være en ulogisk løsning, mener bankernes organisation, Finansrådet.l

- Grundlæggende går vi ind for aftalefrihed mellem erhvervsdrivende. Derudover kan det ikke være rigtigt, at vi skal dække tab, vi ikke har ansvaret for, siger Tina Füssel, underdirektør i Finansrådet.

- Hackerangreb sker via firmaernes computere, og vi kan ikke tjekke, om små firmaer formår at holde deres computere opdaterede og sikre. Vi kan kun have ansvaret for sikkerheden hos os selv.

Nuværende forsikringer for omfattende

Små virksomheder kan selvfølgelig også selv tegne forsikringer. Men ifølge Mads P. Gede fra Dansk Byggeri er de forsikringer, der findes i dag, enten så dyre eller så omfattende, at de ikke vil være realistiske for små firmaer.

- Det vil være en vanvittig løsning, hvor danske virksomheder tilsammen kommer til at betale et milliardbeløb til forsikringsselskaberne, siger Mads P. Gede.

Han henviser til, at det samlede tab ved netbanksindbrud i virksomheder sidste år var på under 3 millioner kroner.

Sådan kan man dog ikke regne, siger Torben Garne, underdirektør i forsikringsselskabernes organisation, Forsikring & Pension.

- Hvis de små firmaer begynder at efterspørge forsikringerne, vil priserne naturligt indrette sig, siger Torben Garne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter