Netflix advarer om streaming-krig fra november: Her er de nye konkurrenter

Næste måned lancerer både Apple og Disney nye tjenester i kampen mod Netflix.

Stjernerne Steve Carell, Reese Witherspoon og Jennifer Aniston taler til præsentationen af den nye streamingtjeneste Apple TV+, som fra november vil forsøge at give Netflix kamp til stregen. (Foto: © Noah Berger, Scanpix)

Fra november er det slut med at ligge lunt i svinget for Netflix.

Sådan lyder det i et brev fra streaminggiganten, hvor Netflix advarer sine investorer om, at nye konkurrenter fra november kan lægge pres på selskabet.

- Der kan være moderat modvind for vores vækst på den korte bane, skriver Netflix blandt andet i brevet.

Fra 1. november rykker teknologigiganten Apple nemlig ind på både det internationale og det danske marked for tv-streaming. I løbet af samme måned åbner Disney også en tjeneste med indhold fra sit store arkiv. Og samtidig er ærkerivalen HBO i gang med at opgradere sin eksisterende platform.

Netflix kan derfor forvente stor konkurrence på det streamingmarked, som selskabet var med til at opfinde, lyder vurderingen fra selvstændig medieanalytiker Claus Bülow Christensen.

- Netflix nedtoner det, vi andre ser som en snarlig gigantisk streamingkrig, til bare at være lidt modvind. I fjerde kvartal kommer både Apple og Disney på markedet med nogle utroligt ambitiøse streamingtjenester, siger han.

Her kan du få et overblik over ændringerne på markedet for streaming.

Netflix

Netflix har vundet flere priser for sine serier. Her er det holdet bag hitserien 'Stranger Things' til Actors Guild Awards i Los Angeles. (Foto: © Mario Anzuoni, Scanpix)

Amerikanske Netflix blev rullet ud på det danske marked i 2012 og er siden blevet et velkendt varemærke, som er at finde på skærmen i mange stuer.

Men selskabets position kan være i fare, vurderer Claus Bülow Christensen.

- Den modvind, de vil få her, er noget, de aldrig før har set på streamingmarkedet. Det paradoksale er, at Netflix selv har været pioner på streaming, siger han.

Brevet til Netflix' investorer kommer, samtidig med at selskabet præsenterer et regnskab for tredje kvartal, der viser, at der i de seneste tre måneder er kommet 6,77 millioner nye Netflix-abonnenter til på verdensplan. Det er mindre, end selskabet forventede.

Men selvom virksomheden ser sorte skyer trække sig sammen på streamingmarkedet i de næste måneder, så er det ikke sikkert, at det på den lange bane vil betyde, at Netflix taber mange kunder. Især ikke hvis selskabet fortsætter med at levere kvalitetsindhold, mener Claus Bülow Christensen.

- Når Netflix går ind i fjerde kvartal har de tredje sæson af 'The Crown', som skulle være verdens dyreste tv-serie. De har Martin Scorseses film 'The Irishman', som er en af grundene til, at de kan holde fast i deres kunder, siger han.

Pris: Enten 79, 99 eller 129 kroner om måneden afhængigt af abonnement.

Apple TV+

Apple TV+ har blandt andet allerede slået en klo i stjerner som Jennifer Aniston og Reese Witherspoon til tjenestens premiere, hvor begge har roller i serien 'The Morning Show'. (Foto: © VALERIE MACON, Scanpix)

1. november lancerer teknologigiganten Apple sin nye streamingkanal Apple TV+ i Danmark og resten af verden.

Og det er umiddelbart ganske stærkt indhold, som selskabet har på programmet, mener Claus Bülow Christensen.

- Indtil videre har vi blandt andet hørt om samarbejder med instruktører som Steven Spielberg og J.J. Abrams, som har lavet Star Wars-film, og samtidig har de også været ude og købe sig til en masse andet indhold, siger han.

Ud over de kendte instruktører har Apple også hyret stjerner som Jennifer Aniston og Reese Witherspoon til den kommende serie 'The Morning Show'.

På Apples hjemmeside reklamerer selskabet med, at man får et gratis årsabonnement til tjenesten, hvis man køber en ny telefon eller tablet hos Apple.

- Apple laver streaming, fordi de vil sælge nogle flere iPhones og services til de produkter, de har. Og så har Apple en gigantisk pengetank, som de kan bruge af til at lave indhold til streaming, siger Claus Bülow Christensen.

Pris: 39 kroner om måneden.

Disney+

Pixars succesfulde 'Toy Story'-film bliver også en del af Disney+-universet. (Foto: © Pixar, © Disney/Pixar 2013. All rights reserved.)

Det multinationale selskab Disney, som står bag mange velkendte tegnefilmsklassikere, er også meget tæt på målet med selskabets nye streamingtjeneste Disney+.

- Disney har klodens måske største arkiv af fantastiske film og en masse store varemærker som Star Wars og Marvel. Det vil være noget, som vi fremover kun vil kunne se hos Disney, og det vil selvfølgelige være en ganske markant konkurrence til det, som Netflix kan tilbyde, siger Claus Bülow Christensen.

Ud over velkendte tegnefilm, så ejer Disney også kultserier som 'The Simpsons' samt animationsfilm fra Pixar, og med tjenesten trækker Disney sit eget indhold over på den nye platform, så det kun kan ses med et abonnement på tjenesten.

I USA lanceres Disney+ den 12. november, men for Danmark er der endnu ikke sat dato på.

- Jeg gætter på, at den kommer meget snart. Den når muligvis ikke at komme i år. Men vi får nok Disney+ at se meget tidligt i 2020, siger Claus Bülow Christensen.

Pris: I USA 6,99 dollars (cirka 47 kroner) om måneden, men kan blive dyrere i Danmark

HBO Max

Det er med titler som eksempelvis Batman-filmene fra kataloget, at selskabet Warnermedia vil opgradere streaming-tjenesten HBO. (Foto: © HENRY ROMERO, Scanpix)

I norden kender vi allerede tjenesten HBO Nordic. Men i fremtiden planlægger selskabet Warner, som blandt andet står bag den amerikanske platform, en markant opgradering af HBO.

Detaljerne omkring 'HBO Max' er endnu forholdsvis uklare, men tjenesten kommer som udgangspunkt til at inkludere streaming-indhold fra hele Warner-koncernen.

Der vil derfor være tale om en masse nyt indhold som eksempelvis Batman-filmene, som bliver tilgængeligt i den nye tjeneste, siger Claus Bülow Christensen.

- HBO Max vil stadigvæk være HBO, men med en masse nye streamingtitler, fordi den her kæmpestore mediekoncern samler alle deres produkter i én streamingtjeneste. Og så bruger de stadig HBO-navnet, så der er noget, vi kan genkende, siger han

Tjenesten er sat til at få premiere på det amerikanske marked i foråret næste år. Den vil uden tvivl blive dyrere at bruge, end det brugere af tjenesten kender i dag, mener medieanalytikeren.

- Det vil blive relativt dyrere, men HBO er i forvejen dyrt på det amerikanske marked. Så det vil nok have præg af en mere eksklusiv og selvsikker streamingtjeneste, fordi de har så kolossalt meget populært indhold, siger Claus Bülow Christensen.

Pris: Endnu ukendt. HBO Nordic koster 99 kroner om måneden.