Nets: Kriminelle har tappet kortoplysninger fra netbutik

De 100.000 spærrede betalingskort er ikke blevet misbrugt - men der er en risko for, at det vil ske, oplyser Nets, der ikke vil ud med navnet på webbutikken.

Nets offentliggør ikke navnet på den butik, der er blevet hacket. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Mindst 100.000 danskudstedte betalingskort bliver nu spærret, efter at Nets her til morgen er begyndt at advare bankerne om et internationalt svindelnummer, der gennem et par år er gået ud over en stor, unavngivet netbutik.

Kortene er dog foreløbig ikke blevet misbrugt - lukningen af de mange kort er præventiv, oplyser vicedirektør for misbrugsbekæmpelse i Nets, Kaspar Kock Kristensen.

- Vores analyser viser, at der er kriminelle, der ligger inde med de her kortoplysninger. Det er lykkedes de kriminelle at installere en form for opsnapning af kortoplysninger på en international netforretning, og det er sket i løbet af et par år.

Oplyser ikke hvem

Nets oplyser som udgangspunkt ikke om, hvilken butik, der er tale om. Dels fordi det ofte ikke er butikken selv, der har svindlet, men derimod kriminelle - og dels fordi det ikke er Nets, der efterforsker sagen.

Det gør de internationale kortselskaber Visa og Mastercard, som Nets har givet oplysningerne videre til. Det er ikke sikkert, at netbutikken har nogen skyld i sagen, oplyser Nets.

Samtidig kan der være tale om en flere år gammel sag - og altså ikke nødvendigvis noget, der sket for nylig.

Foreløbig ingen sager om misbrug

Nets har foreløbig ikke oplysninger om misbrug. Endnu.

- Det er et spørgsmål om tid, før de begynder at misbruge det, og derfor er det rettidig omhu, at vi får dem lukket, siger han.

For nogle få uger siden måtte Nets lukke 15.000 betalingskort i en sag, der angivelig er den samme som den nuværende. Heller ikke dengang ville selskabet sige, hvilken netbutik, der var tale om.

Berørte bliver kontaktet af deres bank

Som underleverandør af serviceydelser til bankerne, er det ikke Nets, men bankerne selv, der beslutter om de mange kort skal lukkes. Det er dog sædvanen, at det sker.

- Som kortholder skal man ikke gøre noget i forbindelse med denne sag, andet end at man bliver kontaktet af sin bank. Oplever man alligevel misbrug, skal man gøre indsigelse til banken, så man får pengene tilbage, siger Kaspar Kock Kristensen.

Som kortholder kan man normalt ikke gøres ansvarlig for misbrug af kortet, hvis man selv er uden skyld.